Zöld utat kapott a COVID-19 elleni inhalációs vakcina

A világon először engedélyezték a koronavírus elleni új eszközt Kínában.

Engedélyezték a világ első inhalációs koronavírus elleni vakcináját Kínában – jelentette be a vakcina gyártója, a CanSino Biologics a Fortune tudósításában.

A Convidecia Air nevű vakcina úgy működik, hogy a vakcina folyékony formáját egy porlasztógép aeroszollá alakítja át, amit ezután szájon keresztül lehet belélegezni. A tű nélküli vakcina „hatékonyan képes átfogó immunvédelmet kiváltani a SARS-CoV-2 ellen egyetlen belégzés után” – nyilatkozta a gyártó.

Még júliusban kínai tudósok egy jóváhagyás előtt álló tanulmányt tettek közzé, amely azt mutatta, hogy azok az emberek, akik a kínai Sinovac gyártó két adag (inaktivált víruson alapuló) oltása után egy emlékeztető adagot kaptak a CanSino inhalációs vakcinájából, több antitestet termeltek, mint azok, akik három Sinovac-oltást kaptak. Négy héttel az inhalációs emlékeztető oltás beadása után az emberek 92,5 százalékánál alakultak ki semlegesítő antitestek a koronavírus omikron variánsával szemben.

Egy látogató megpróbálja belélegezni a porlasztott vizet, hogy bemutassa, hogyan működik a CanSino inhalált COVID-19 vakcinája. Fotó: Getty IMages
Egy látogató megpróbálja belélegezni a porlasztott vizet, hogy bemutassa, hogyan működik a CanSino inhalált COVID-19 vakcinája. Fotó: Getty IMages

A tű nélküli vakcinával sokan kísérleteznek, többek között Magyarországon is. Pécsi kutatók – teljes egészében magyar háttérrel – fejlesztenek egy új orrsprayt, amely szintén meggátolja a vírus szaporodását az orrtörzsben. Ehhez egy mohácsi cég készít a tojássárgájából COVID-ellenanyagot . A laboratóriumi vizsgálatokat a dr. Jakab Ferenc professzor által vezetett Nemzeti Virológiai Laboratóriumban végzik. A virológus elmondta: még több hónap, mire forgalomba kerülhet.

Az azelasztint tartalmazó spray egy már meglévő készítmény, a hazai patikákban is kapható. A pécsi kutatók bebizonyították, hogy a hatóanyag megállítja a fertőzést, a vírus osztódását. A PTE Szentágotai János Kutatóközpont munkatársai szerint, mivel az orrban és a torokban megjelenő magas vírusszám súlyosabb lefolyású betegséget eredményezhet, valamint a vírus átadásának a lehetősége is nagyobb ebben az esetben, az orrspray használata mind a fertőzött, mind pedig a fertőzöttekkel kapcsolatba kerülő személyeknek egyaránt ajánlott lehet.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

)
Elhízás szövődmények (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +1, +11 °C
Minimum: -4, +5 °C

Erősen felhős, borult lesz az ég, sokfelé lehet eső, zápor. Megélénkül, megerősödik a délies szél, 2, 11 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken erős kettősfronti hatás érvényesül. A szívbetegek állapota romolhat, emellett keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás is jelentkezhet. Alacsony hő- és komfortérzettel kell számolni, a tompuló reflexek miatt a balesetveszély is fokozódik. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: