WHO: nagy a veszély

Mérsékeltről magas szintűre módosította a tüdőgyulladással járó új koronavírus nemzetközi veszélyességét az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

A WHO korábban azt írta, hogy a veszély nagyon magas Kínában, magas regionális szinten és mérsékelt nemzetközi szinten. Most azonban jelezték, hogy fogalmazási hiba történt, hiszen valójában nemzetközi szinten is magas a kockázat.

koronavírus, vírusos tüdőgyulladás, járvány, fertőző betegségek, WHO, Egészségügyi Világszervezet,
koronavírus, vírusos tüdőgyulladás, járvány, fertőző betegségek, WHO, Egészségügyi Világszervezet,

Egyelőre nincs globális vészhelyzet

A helyesbítés ellenére egyébként a WHO továbbra sem minősítette nemzetközi mértékű egészségügyi vészhelyzetnek a járványt. "Kínában szükséghelyzet van, de ez még nem jelent világméretű egészségügyi válsághelyzetet" - közölte a szervezet sürgősségi bizottságának ülése után Tedros Adhanom Ghebreyesus, a WHO főigazgatója.

Tudja, hogyan mutatható ki az új koronavírus? A válaszért olvassa el korábbi cikkünket!

A WHO meghatározása szerint a globális vészhelyzet olyan rendkívüli esemény, amely összehangolt nemzetközi reagálást igényel. Korábban az amerikai kontinensen fertőző Zika-vírus, a sertéspestis és a járványos gyermekbénulás idején hirdettek ki nemzetközi vészhelyzetet.

Halálos áldozatot jelentettek Pekingből is

Pekingből hétfőn jelentették a koronavírus okozta járvány első halálos áldozatát. Az ötvenéves áldozat január 8-án tért vissza a fővárosba afertőzésgócpontjának számító Vuhanból, és január 22-én diagnosztizálták nála a betegséget. A vírus Peking mellett többek között Sanghajban, az Egyesült Államokban, Thaiföldön, Dél-Koreában, Japánban, Ausztráliában, Srí Lankán, Franciaországban és Kanadában is megjelent.

A napokban a pekingi és a sanghaji városvezetés arra szólította fel a lakosságot, hogy amennyiben a közelmúltban jártak a vírus által legsúlyosabban érintett területeken - vagyis Vuhanban vagy környékén -, akkor 14 napon át ne hagyják el otthonukat. A nemzeti egészségügyi bizottság szerint ugyanis a vírus lappangási ideje akár 14 nap is lehet. Várhatóan február elsejére lesz kész a 11 millió lakosú Vuhanban előre gyártott elemekből egy ideiglenes kórház, amely 700-1000 beteget tud majd ellátni.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció