WHO: az omikron nem minősíthető enyhének

A koronavírus jóval fertőzőbb omikron mutációja lehet, hogy kevésbé súlyos tüneteket okoz a globálisan domináns delta variánsnál, mégsem minősíthető enyhének - közölték csütörtökön az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tisztségviselői Genfben.

Az eddigi vizsgálatok azt mutatják, hogy az először Dél-Afrikában novemberben azonosított vírusmutáció kisebb kockázatot jelent a delta variánsnál, legalábbis ami a kórházi kezelések szükségességét illeti - mondta el Janet Diaz, a WHO klinikai kezelésekért felelős vezető tisztségviselője. Hozzátette: úgy tűnik, hogy az omikron kevésbé vezet súlyos lefolyású megbetegedéshez a fiatalabb, illetve az idősebb korosztályokban.

Koronavírus: teljes iskolai osztályok betegedhetnek meg.

Mint arra azonban Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója felhívta a figyelmet a sajtótájékoztatón, az omikron ettől még nem tekinthető "enyhének". Mivel világszerte rekordokat dönt a fertőzöttek száma, most emiatt túlterheltek az egészségügyi ellátórendszerek.

A WHO szerint az omikron nem minősíthető enyhének.
A WHO szerint az omikron nem minősíthető enyhének.

A WHO főigazgatója ismételten a rendelkezésre álló vakcinák arányosabb globális elosztását sürgette. Mint mondta, a jelenlegi gyártási kapacitásokat figyelembe véve, 109 ország nem fogja tudni teljesíteni a WHO idén júliusra kitűzött célját, vagyis azt, hogy a világ lakosságának 70 százalékát teljes körűen beoltsák.

Ilyet korábban nem tapasztaltak

A főigazgató beszélt arról is, hogy a december 27. és január 2. közötti héten az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma 71 százalékkal, 9,5 millióra gyarapodott. Hangsúlyozta, hogy ilyen mértékű emelkedést korábban nem tapasztaltak. Azon a héten Észak- és Dél-Amerikában megkétszereződött, míg Európában 65 százalékkal lett több az új esetek száma. Az adott időszakban 41 ezer halálesetet is regisztráltak. Mindemellett a hiányos tesztelés miatt a valós számok jóval nagyobbak lehetnek, mutatott rá Tedrosz.

Bruce Aylward, a WHO egyik tanácsadója pedig arról számolt be, hogy 36 országban az átoltottság aránya még a tíz százalékot sem érte el. Hozzáfűzte, hogy világszerte a súlyos tünetekkel kezelt páciensek 80 százaléka nincs beoltva.

Az olasz kormányzat szerdai döntése értelmében a munkavégzés kötelező feltételévé vált a dél-európai országban a COVID-19 elleni védőoltás felvétele az 50 évnél idősebb munkavállalók számára. Az intézkedés célja az omikron variáns megjelenésével fellángoló járvány lassítása és a jövőbeni halálesetek számának csökkentése.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést gomolyfelhők is zavarják, ezekből néhol kisebb eső, zápor is kialakulhat. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett a jelen lévő gomolyfelhőkből záporokra, zivatarokra is számítani lehet. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: