WHO: aggasztó az európai járványhelyzet

Nagyon aggasztó az európai koronavírus-fertőzési adatok növekedése, az egyes országokban tapasztalható alacsony átoltottsági szint, valamint az elmúlt hat hétben stagnáló oltási hajlandóság - mutatott rá Hans Kluge, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai igazgatója hétfőn.

A legfrissebb szennyvízadatok szerint rövidesen több hazai városban is megugorhat az újonnan diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek száma .

Több mint 10 százalékos növekedést tapasztaltak az új fertőzöttek számában 33 európai országban az elmúlt 14 napban - hívta fel a figyelmet Kluge. Hozzátette, 236 ezer új COVID-19 miatti halálesetre számítanak Európában a december 1-jéig tartó időszakban. A prognózis a Washingtoni Egyetem egészségügyi felmérő intézetének adatain alapszik, amelyeket 53 európai országban, valamint a kaukázusi térségben és a közép-ázsiai volt szovjet tagköztársaságban gyűjtöttek.

Az elmúlt két hétben megemelkedett az újonnan igazolt koronavírus-fertőzések száma Európában
Az elmúlt két hétben megemelkedett az újonnan igazolt koronavírus-fertőzések száma Európában. Fotó: Getty Images

Kluge hangsúlyozta, hogy a WHO hármas prioritása változatlan: növelni a védőoltások gyártási kapacitását, igazságosan elosztani a vakcinákat, mindeközben erősíteni a védőoltások elfogadottságát és az oltási hajlandóságot. Aláhúzta, hogy a harmadik vakcina beadása nem luxus, mert bár az emlékeztető oltást olyan emberektől vonhatják el, akik még csak az első oltásra várnak , de csak a harmadik vakcinával lehet a legsebezhetőbb emberek biztonságát garantálni.

A WHO ellenzi az iskolák bezárását

Kifejtette, a koronavírus-fertőzési és halálozási adatok emelkedése a közegészségügyi korlátozó intézkedések enyhítésére és a szezonális nyári utazások számának növekedésére vezethető vissza. Számos európai országban ismét megnövekedett a kórházak leterheltsége is. Mindemellett Kluge arról is beszélt, hogy a WHO és az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) határozottan ellenzi az iskolák újbóli bezárását az európai régióban. A gyerekek már "eleget szenvedtek" az utóbbi 20 hónapban - húzta alá a WHO európai igazgatója.

Az iskolák nyitva tartását biztosító intézkedések között említette a tizenkét évesnél idősebb diákok, illetve az oktatási személyzet beoltását, valamint a tantermeket szellőztetését, a lehetőleg kiscsoportos oktatást a távolságtartási szabályok betartásával és a rendszeres tesztelést. "A járvány a legkatasztrofálisabb megszakítást okozta az iskolai oktatás történetében. Az iskolai oktatás a tananyag mellett elengedhetetlen a fiatalok lelki egészségének és szocializációs képességeinek fenntartásához" - hangsúlyozta Kluge.

A koronavírus-járvány negyedik hullámának közeledtével a még beoltatlan felsőoktatási hallgatókat és tanárokat is védőoltásra biztatja az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

)
Milyen betegségeket okozhat kutyáknál a kullancs?

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +5, +10 °C
Minimum: -5, +2 °C

A napsütés mellett felhőátvonulásokra kell készülni, ezekből helyenként zápor, a hegyekben esetleg hózápor is kialakulhat. Erős, néhol viharos lesz az északnyugati szél, a csúcshőmérséklet 5, 10 fok között alakul. Kedden már nem lesz front felettünk, de sokan még mindig hidegfronti tüneteket tapasztalhatnak magukon. A reggeli ízületi panaszok napközben is fennállhatnak, illetve erős fejfájás is jelentkezhet, ami a szeles tájakon lehet intenzívebb. Ingadozhat a vérnyomás, jellemző lehet a rossz közérzet. Sokan még az óraátállítást sem heverték ki. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: