WHO-figyelmeztetés: így is terjedhet a koronavírus

A WHO sürgősségi bizottságának tagja egy szerdai sajtótájékoztatón beszélt arról, lehetséges, hogy a koronavírus-fertőzés különféle tárgyak, felületek útján is terjedhet.

Kínában már 170-en haltak meg

Az új koronavírus első tünetei Afertőzésmagas lázzal és száraz köhögéssel jelentkezik, illetve a legtöbb esetben tüdőgyulladás is kíséri. Az is előfordulhat, hogy egyáltalán nincsenek tünetei, vagy csak nagyon enyhék - így viszont nehéz kiszűrni az érintetteket. Erről korábbi cikkünkben írtunk, kattintson ide a részletekért!

Mint azt a HáziPatika.com is megírta, december közepén koronavírus-járvány indult el egy vuhani piacról. A fertőzés terjedése a mai napig tart: a kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság legfrissebb közlése szerint Kínában eddig 170-en hunytak el a kórban, a bizonyítottan a koronavírustól fertőzött betegek száma pedig 7711-re nőtt. Az új koronavírus (2019-nCoV) több európai országban is megjelent, de magyarországi esetről egyelőre nem tudni.

A koronavírus jelenleg az egyik legégetőbb probléma a világon
A koronavírus jelenleg az egyik legégetőbb probléma a világon. Fotó: iStock

Tárgyak, felületek útján is terjedhet

A WHO munkatársai szerdán tartottak (újabb) sajtótájékoztatót a témában, itt Dr. Maria Van Kerkhove, a szervezet sürgősségi bizottságának tagja a többi között azt mondta, lehetséges, hogy a koronavírus fertőzéshordozók útján is terjedhet. "A vírus leggyakrabban cseppfertőzéssel terjed - állatról emberre, illetve emberről emberre, a szerk. -, de közvetlen fizikai érintkezés útján is átkerülhet egyik emberről a másikra. Sajnos azonban annak is megvan a lehetősége, hogy a vírus úgynevezett fertőzéshordozókon keresztül is terjed" - figyelmeztetett a szakember. A fertőzéshordozók olyan élettelen tárgyak vagy felületek lehetnek, amelyeken a vírus rövid ideig képes túlélni, mielőtt átkerül egy állatra vagy emberre, és megfertőzi őket.

Bár Dr. Kerkhove egyelőre csak feltételes módban beszélt, ha bebizonyosodik, hogy a fertőzést valóban "terjeszthetik" tárgyak, felületek, az jelentősen meg fogja nehezíti a járvány megállítását.

Hogyan védekezhetünk?

A koronavírus elleni védekezési stratégiákról ebben a cikkünkben írtunk részletesen - olvassa el, hogy felkészülhessen!

A koronavírus ellen egyelőre semmi sem nyújt maximális védelmet, egy kis odafigyeléssel azonban jelentősen csökkenthetjük a megfertőződés esélyét. A legfontosabb a gyakori kézmosás, de segíthet a szájmaszk, illetve a kesztyű viselése, főleg tömegközlekedési eszközökön. Tartózkodjunk az arcunk piszkálásától is, így ugyanis lehetőséget adunk a kórokozóknak, hogy a szánkba, szemünkbe kerüljenek.

Forrás: dailymail.co.uk, ruptly.tv

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)