Vizsgálják, tényleg laborból került-e ki a koronavírus

Arra kérte az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a washingtoni vezetést, hogy támassza alá bizonyítékokkal egyes amerikai hírszerző szervek azon állítását, miszerint a koronavírus-világjárványt egy kínai laboratóriumból véletlenül kikerült vírus okozta.

Az ENSZ egészségügyi szervezete több ízben is az Egyesült Államok genfi diplomáciai képviseletéhez fordult, de eddig nem kapott választ – közölte pénteken Maria van Kerkhove, a WHO koronavírus-járvány ügyeiben illetékes vezetője. Christopher Wray, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) vezetője azt mondta a Fox News televízióban, hogy az iroda úgy hiszi: a világjárvány forrása nagy valószínűséggel egy esetleges vuhani laboratóriumi incidens. A világjárvány ugyanis ebben a kínai városban kezdődött. Az FBI azt is hozzátette, hogy a pandémiát a kínai kormány ellenőrzése alatt lévő egyik laboratóriumból kikerült vírus okozta. 

koronavírus, FBI, WHO, Covid19, laboratórium, labor
Vajon laborből került ki? Fotó: Getty Images

Az amerikai hírszerző közösségen belül nincs egyetértés a járvány keletkezésének pontos okáról. Más intézmények szerint az is lehetséges, hogy a vírus természetes úton került át állatokról az emberre. Tudósok három éve kutatják a koronavírus-világjárvány eredetét. 2021 elején a WHO küldöttsége Kínában járt, de Peking nemzetközi szakértők további útjához nem járult hozzá. A WHO több vizsgálatot is javasolt Kínában és máshol, de ezekre máig nem került sor. 

Kína kategorikusan tagadja, hogy a vírus egy vuhani laboratóriumból került volna ki. A vírus eredetét a jövőbeli világjárványok lehetséges megakadályozása érdekében kell feltárni – hangsúlyozta Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója. Hozzátette: a WHO a jövőben is azt kéri Kínától, hogy legyen átlátható az adatok megosztásában, végezze el a szükséges vizsgálatokat, és tegye közzé azok eredményeit. Amíg ugyanis ez meg nem történik, a vírus eredetével kapcsolatos valamennyi elmélet napirenden marad – mondta Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz. 

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +23 °C
Minimum: +15 °C

Az erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett általában több-kevesebb napsütésre számíthatunk. Több helyen várható zápor, zivatar, amelyet helyenként felhőszakadás is kísérhet. Szélerősödés csak zivatar körül lehet. Késő estére 15 és 20 fok közé hűl le a levegő. Kettős fronthatás nehezítheti meg a frontérzékenyek napját.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra