Világméretűvé válhat a sárgalázjárvány

A Zika-vírusnál jóval súlyosabb járványra hívják fel a figyelmet az egészségügyi szakemberek: több afrikai országban egyre több sárgalázas esetet regisztrálnak, és ha a védőoltásokkal nem állítható meg a fertőzés terjedése, a járvány globálissá is válhat.

Világméretűvé is válhat az afrikai országokból kiinduló sárgaláz-járvány – figyelmeztetnek az egészségügyi szakemberek. Bár jelenleg sikerült (például védőoltások segítségével) lelassítani a sárgaláz terjedését a három érintett országban, Angolában, Ugandában és a Kongói Demokratikus Köztársaságban, az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (World Health Organization – WHO) képviselői szerint mindenképpen erőteljesebb lépésekre is szükség lehet ahhoz, hogy a betegség ne terjedjen tovább.

A sárgalázat ráadásul ugyanazok az egyiptomi csípőszúnyogok terjesztik, amelyek a Zika-vírus terjedésénél is rendkívül fontos szerepet játszanak. A szakemberek szerint a jelenlegi időjárási viszonyok is kedveznek annak, hogy a szúnyogok elszaporodjanak. „Reméljük, hogy gyorsabbak leszünk, mint a környezeti hatások, például az időjárás felmelegedése” – mondta Sylvie Briand, a WHO járványokért felelős részlegének vezetője. „Azonban azokban az országokban, amelyekben egyébként is sok szúnyog szokott lenni, mindenképpen elővigyázatosnak kell lenni.”

A sárgaláz magas lázzal, fej-, hát- és hasfájással, hányingerrel járó betegség

A sárgaláz járványos terjedéséről először idén januárban érkeztek hírek Angolából, majd áprilisban a Pánamerikai Egészségügyi Szervezet (PAHO) hívta fel a figyelmet arra, hogy a sárgaláz más területeken, például Dél-Amerika egyes országaiban is krízishelyzetet idézhet elő. A járvány további terjedéséhez hozzájárulhat, hogy jelenleg nem érhető el elegendő oltóanyag , ugyanis Angolában, Luanda tartományban a járvány megállításának érdekében a világ szinte összes oltóanyagát, mintegy 2 millió adagot felhasználták, és amennyiben a sárgaláz egyéb országokra is átterjed, a lakosságot nem tudják megfelelő védelemmel ellátni. A szakemberek szerint a járvány globálissá válásához az is hozzájárulhat, hogy ezekben az országokban, különösen Angolában sok külföldi vendégmunkás dolgozik, akik könnyen „hazavihetik” a betegséget.

A sárgaláz súlyos, életveszélyes trópusi fertőző betegség, mely a máj vírusos gyulladását idézi elő. Tudjon meg többet a sárgalázról Betegséglexikonunkból. Részletek! A sárgaláz vírusát majmok hordozzák, és fertőzött szúnyogok csípésével terjed. A betegség gyakran enyhe lefolyású és tünetmentes, de előfordulhat jóval súlyosabb fertőzés is, ebben az esetben a halálozási arány is magas. A sárgaláz a fertőződést követően 3-6 napig lappang, majd magas láz, fej-, hát- és hasfájás, hányinger, hányás következhet. Az esetek mintegy 15 százalékában a beteg állapota tovább romlik, ilyenkor vérzéses tünetek, véres székletürítés és -hányás jelentkezik, sokk alakul ki, a máj- és a vese működésében is elégtelenség következhet be.

A májsejtek pusztulásával a bőr és a szemfehérje sárgás árnyalatúvá változik. Ez utóbbi esetben a halálozási arány harminc százalék felett van. Mint általában a vírusfertőzések eseteiben, sárgaláz ellen sincs hatékony gyógyszerünk, a kezelés célja a tünetek enyhítése és a szövődmények gyógyítása. A sárgaláz ellen létezik védőoltás, melyet hazánkban is beadnak az egzotikus országokba utazóknak. A megelőzésben nagy szerepe van a szúnyogriasztók használatának.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +14, +20 °C

Nyugat felől csökken a felhőzet. Változóan gomolyfelhős lesz az ég, nagyobb eséllyel keleten alakulnak ki záporok, zivatarok. Élénk, erős északias szél mellett 25, 31 fok közötti maximumokat mérhetünk. Szerdán napközben már nem érkezik front, de a hidegfront mögötti helyzetben még hidegfront jellegű hatás érvényesül. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, ingadozhat a vérnyomás. A frissebb időben viszont mérséklődnek az alvászavarok, megszűnik a hőterhelés. A napsütés javítja a hangulatot, a hőérzet sokat javul az előző napokhoz képest. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)