Vér úján terjedő fertőzés

Szakemberek és kormányzati szereplők egyeztettek a hepatitis C vírus fertőzés felszámolásának előkészítéséről. Az állam 600 millió forintos támogatással járul hozzá 2018-ban 25 ezer egészségügyi dolgozó szűréséhez és gyógyításához.

Kerekasztal-beszélgetésen vitatták meg a hepatitis C vírus fertőzés magyarországi felszámolásának előkészítését és a Nemzeti Hepatitis Program legfontosabb lépéseit az ELPA@Home program keretében. Az eseményen a terület legfontosabb hazai szakértői mellett a Májbetegek Európai Szövetsége (European Liver Patients' Association, ELPA) és a Vírusos Májbetegek Országos Egyesülete (VIMOR) képviselői, illetve Dr. Takács Péter, az Egészségügyi Ellátási és Közegészségügyi Főosztály vezetője is részt vett. A beszélgetés meghívottjai egyetértettek abban, hogy a HCV fertőzöttek szűrővizsgálattal elért felismerése és hatékony kezelése nem csupán morális kötelezettség, hanem nemzetgazdasági érdek is.

Több tízezer hazai érintett

A Hepatitis C vírus (HCV) vér úján terjedő fertőzés, amely az elmúlt években egyre komolyabb népegészségügyi problémát jelent világszerte. A WHO adatai szerint jelenleg mintegy 70 millió HCV fertőzött beteg él a világon, Magyarországon pedig akár 70 ezer érintett is lehet a szakértők szerint. A HCV fertőzés évtizedekig tartó, jellegzetes panaszok nélküli idült májgyulladás útján vezet a munkaképességet, az életminőséget, és az életkilátásokat rontó, jelentős egészségügyi ráfordítást igénylő súlyos megbetegedésekhez: a fertőzött lakosság 78%-át érintheti kevésbé súlyos, 30%-át súlyosabb stádiumú májzsugor , 16%-át a máj daganatos megbetegedése, és 7%-uk esetében szükséges májtranszplantációt végrehajtani.

Program indul a HCV-mentes Magyarországért
A HCV fertőzöttek nagy része nem is tudja, hogy beteg

A hepatitis C kezelésének egyik legnagyobb nehézsége, hogy a fertőzöttek közel 75%-a nem tud arról, hogy halálos, ugyanakkor gyógyítható betegségben szenved. A HCV elsősorban vér útján terjed, így különösen veszélyeztetettek az egészségügyben dolgozók, a fertőzöttekkel egy háztartásban élők és szexuális partnereik, a HCV-pozitív anyák gyermekei, illetve a büntetés-végrehajtási intézetekben elhelyezettek.

Hivatalos program a betegség felszámolására

Az Európai Unió törekvéseivel és a Nemzeti Hepatitis Koalíció 2015-ös Nemzeti Hepatitis Programjával összhangban jövőre Magyarországon is elindulhat a HCV-fertőzés hazai felszámolására kidolgozott hivatalos program. A tervezet célja, hogy Magyarország 2030-ra HCV-mentes ország legyen, ez azonban kizárólag megfelelő szűrési stratégia, hatékony kezelések széleskörű elérhetőségének biztosítása és a kezelésintenzitás növekedése esetén érhető el. A hazai hepatitis C felszámolásának első lépése a mintegy 25 ezer, fokozottan veszélyeztetett egészségügyi dolgozó HCV szűrése.

A jövő év első felében elkezdődik a hepatitis C eradikációs programjának hivatalos kidolgozása, mellyel párhuzamosan megkezdjük az egészségügyi szakdolgozók célzott szűrését. A kormány 600 millió forintot biztosít erre a célra, amely hozzávetőlegesen 25 szakdolgozó szűrésére és az így felderített fertőzöttek terápiás kezeléseire lesz elegendő - hangsúlyozta Dr. Takács Péter, az Emberi Erőforrás Minisztérium Egészségügyi Ellátási és Közegészségügyi Főosztályának vezetője.

Az elmúlt években új lehetőségek nyíltak a HCV kezelésében, így ma már a diagnózist követően gyors, biztonságos és minimális mellékhatásokkal járó kezelés útján érhető el vírusmentesség. Az áttörést jelentő, szájon át szedhető, direkt ható antivirális szerek (DAA-k) IFN-mentes kombinációkban alkalmazása 90-100%-ban eredményeznek gyógyulást még olyan betegek esetében is, akik korábban sikertelen kezelésen estek át.

Hogy egy rizikócsoport szűrése államilag támogatott keretek között valósul meg a jövő évben, óriási előrelépés a HCV magyarországi felszámolásában. A vírus teljes visszaszorításához a betegek, a betegszervezetek, a szakemberek és a döntéshozók együttes munkájára lesz szükség, de azt gondolom, jó úton haladunk a 2015-ben felállított célunk felé - mondta Dr. Werling Klára, a Vírusos Májbetegek Országos Egyesületének (VIMOR) elnöke. A szűrési programok elindítása mellett a lakosság rendszeres, széleskörű tájékoztatása is szükséges a HCV átviteli útjairól, kockázati tényezőiről és a betegség veszélyeiről.

Forrás: vimor.hu

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +29, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Több órára kisüt a nap, a megjelenő gomolyfelhőkből csak kevés helyen lehet zápor, zivatar. Megélénkül a nyugatias szél, 29, 35 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Kedden frontmentes marad az idő, és a következő napokhoz hasonlóan újra a kánikula okozza majd a legtöbb tünetet. Alvásproblémák léphetnek fel, napközben pedig álmosságérzet, koncentrálási problémák és kábaság jelentkezhet, csökken a teljesítőképesség. Fokozódik a migrénhajlam. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)