Újabb 70 életet követelt a kanyaró

Legalább 73 ember halt meg Szamoán az elmúlt hónapban a kanyarójárvány miatt. Az áldozatok többsége gyerek - közölte a csendes-óceáni szigetország kormánya.

A szamoai egészségügyi minisztérium jelentése szerint 5267 kanyarós megbetegedést jegyeztek fel a járvány kezdete óta.

Az oltással megelőzhető lenne a súlyos fertőzés. Fotó: iStock
Az oltással megelőzhető lenne a súlyos fertőzés. Fotó: iStock

A lakosság többségét beoltották

Szamoán az elmúlt hónapban házról házra járó oltókampányt folytatták a kanyaró ellen, így december 15-éig a lakosság 93 százalékát beoltották. A hatóságok arra kérték a beoltatlan lakosokat, hogy helyezzenek ki vörös zászlót házaikra a program segítése érdekében.

100 ezernél többen haltak meg kanyaróban - részletek itt!

A kormány a november közepén elrendelt szükséghelyzet értelmében iskolákat és egy egyetemet is bezárt, és megtiltotta, hogy a 19 évesnél fiatalabbak nyilvános rendezvényeket látogassanak. A mostani kanyarójárvány kiindulási pontja vélhetően Új-Zéland volt, de a járvány mostanra a csendes-óceáni térség más országaira - köztük a Fidzsi-szigetekre és Tongára - is átterjedt. A járvány az alacsony - 28 és 40 százalék közötti - oltási arányú Szamoát érintette a legsúlyosabban.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) e havi jelentése szerint kanyarójárványok a világ minden régiójában előfordulnak. November elejéig több mint 413 ezer kanyarós esetet jelentettek - ehhez képest tavaly az egész év során összesen 353 ezer megbetegedést jegyeztek fel. A növekedés oka feltehetően a megfelelő immunizálás hiánya.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: