Titokzatos baktérium terjed a kórházakban

A TM6 baktériumtörzset kis mennyiségben világszerte kimutatták már a vízvezetékrendszerekben, de mivel nem sikerült laboratóriumban kitenyészteni, szinte semmit sem lehetett tudni róla.

A legutóbbi számában megjelent kutatás elsőként ad magyarázatot e baktériumtörzs pontos tevékenységére. "Ez a törzs az élet sötét anyaga" - mondta a kutatás vezetője, Jeffrey McLean, a La Jolla-i J. Craig Venter Intézet munkatársa. "Látjuk ezeket a baktériumokat, de semmit sem tudunk róluk. Nem tudjuk, mit tesznek a környezetben. A jótékonytól a kártékonyig bármi lehet."

A közismert baktériumok mellett rengeteg olyan mikroba is él a Földön, amiről nem sokat tudunk. A kutatók időnként feltérképezik ezeknek a titokzatos baktériumoknak a DNS-részleteit, de szinte semmit sem tudnak arról, hogyan működnek, és vajon kártékonyak-e. 1996-ban is felfedeztek egy ilyen baktériumot, amit Candidate Phylum TM6 néven azonosítottak. Ez a baktérium a jelek szerint világszerte jelen van a vízvezeték-hálózatokban.

McLean és kutatócsoportja egy kórházi mosdó lefolyócsövéből vett mintát. A minta számos baktérium génjeit tartalmazta, így a szakértők foszforeszkáló jelzőkkel azonosította a DNS-t az egyes sejtekben. Miután azonosították az egyes sejteket, elválasztották őket, majd az egyes sejtek DNS-ét töredékekre osztották. Ezt követően ezt a DNS-t más baktériumok ismert genomjaival vetették össze, hogy kizárják az ismert baktériumokat, és hogy rekonstruálják az ismeretlen fajok genomját.

A kutatóknak a Candidate Phylum TM6 baktérium genomjának körülbelül 90 százalékát sikerült rekonstruálniuk. Azt a tényt figyelembe véve, hogy a baktérium nem képes saját aminosavakat előállítani, a fehérjék alkotóelemeit, a szakértők úgy vélik, hogy a baktériumoknak gazdaszervezetre van szükségük a túléléshez. A TM6 valószínűleg egy egysejtű mikroorganizmussal, amőbával él együtt, vagy egy másik baktériummal, amely biofilmet képez a felületeken. Az egyelőre nem derült ki, hogy a TM6 baktérium kártékony vagy sem, de az amőbákban élő többi baktérium kártékony.

Most, hogy sikerült azonosítani a genomját, és kiderült, hogy a TM6 túléléséhez gazdaszervezetre van szükség, a kutatók abban bíznak, hogy végre sikerül kitenyészteni a laboratóriumban, és többet kideríthetnek a viselkedéséről.

)
Elhízás szövődmények (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +1, +11 °C
Minimum: -4, +5 °C

Erősen felhős, borult lesz az ég, sokfelé lehet eső, zápor. Megélénkül, megerősödik a délies szél, 2, 11 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken erős kettősfronti hatás érvényesül. A szívbetegek állapota romolhat, emellett keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás is jelentkezhet. Alacsony hő- és komfortérzettel kell számolni, a tompuló reflexek miatt a balesetveszély is fokozódik. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: