Télen ezért betegszünk meg könnyebben

A kevés napfény, a hideg, a túl rövid nappalok, vagy a mozgáshiányos hónapok miatt is leszünk télen gyakran betegek - mondta az InfoRádiónak Kádár János immunológus, az Immunközpont főorvosa.

Azt gondolhatjuk, az őszi-téli időszakban gyakori nátha, vagy más néven meghűlés előfordulását - nevéből adódóan - a zord időjárás, a hideg levegő segíti. A Yale University kutatói vizsgálattal is igazolták ezt a felvetést. Egereken végzett kísérletükben megfigyelték, hogy a külső hőmérséklet csökkenésével egyenes arányban romlott az egerek védekező képessége.

megfazas
A hideg idő segít a megfázásnak. Segítség kell az immunrendszernek

A legtöbb náthát embereknél a rhinovírus okozza, a kutatók ezért a kórokozó egy módosított típusával fertőzték meg az egereket. Észrevették, hogy a külső hőmérséklet csökkenésével, a kórokozó egyre több egeret fertőzött meg. Mindez azért történt, mert a légutakban található védekező sejtek működése egyre romlott. Normál testhőmérsékleten ezek a sejtek figyelmeztető jelzéseket küldtek a körülöttük lévő sejteknek, amelyek ennek hatására olyan antivirális fehérjéket állítottak elő, amelyek elpusztították a légutakba került kórokozókat. A hőmérséklet csökkenésével azonban a sejtek működése jelentősen lecsökkent, kevesebb fehérjét állítottak elő, így nem tudták meggátolni a kórokozók elszaporodását.

Kádár János szerint, mivel télen a hideg ellen nem sokat tehetünk, a hangsúlyt inkább arra kell fektetni, hogy támogassuk az immunrendszer működését. A főorvos ehhez azt ajánlja, fogyasszunk rostot tartalmazó, fehérjében gazdagabb ételeket, és vigyázzunk a bélflóra egészségére.

"Az egészséges bélflóra azimmunrendszeralapja, ezért kerülni kell az antibiotikumok felesleges szedését, ha mégis szükséges, probiotikumokat is vegyünk be. A vitaminok, nyomelemek és ásványi anyagok közül az antioxidánsok, A- és E-vitamin, polivitaminok, szelén éscinkajánlott, de érdemes a természet patikáját is segítségül hívni: a fagyöngy és az Echinacea is hatásos a betegségek elleni védekezésben" - fejtette ki a szakorvos.

Amit egyszerű megfázásnak nevezünk, az nem más, mint a sok száz nátha-vírus egyike által okozott tünetegyüttes. A kórokozók sokfélék lehetnek, és gyakran az egyik megfázás észrevétlenül "megy át" egy másik megfázásba. Részletek!

Télen több időt töltünk zárt térben, ahol a kórokozók is könnyebben terjednek, ezért nagyon fontos a megfelelő zsebkendőhasználat és a rendszeres kézmosás. A túl száraz levegő is irritálja, kiszárítja a légutak nyálkahártyáját, emiatt is könnyebben kaphatunk el fertőzéseket. Érdemes párásító készüléket használni, vagy a szobákban teregetni - idézi az Inforádió az Immunközpont közleményét.

Forrás: InfoRádió

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +14, +20 °C

Nyugat felől csökken a felhőzet. Változóan gomolyfelhős lesz az ég, nagyobb eséllyel keleten alakulnak ki záporok, zivatarok. Élénk, erős északias szél mellett 25, 31 fok közötti maximumokat mérhetünk. Szerdán napközben már nem érkezik front, de a hidegfront mögötti helyzetben még hidegfront jellegű hatás érvényesül. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, ingadozhat a vérnyomás. A frissebb időben viszont mérséklődnek az alvászavarok, megszűnik a hőterhelés. A napsütés javítja a hangulatot, a hőérzet sokat javul az előző napokhoz képest. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)