Szlávik: a gócpontokat kell kutatni és figyelni

Nem az a fontos, hogy első vagy második hullám van-e, hanem az, hogy hány új eset van - emelte ki Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa. Véleménye szerint egyelőre elegendők a jelenlegi szigorító intézkedések, a koronavírus-járvány féken tartása érdekében viszont elengedhetetlen a gócpontok folyamatos figyelése.

Az új magyarországi koronavírus-fertőzöttek többsége tünetmentes vagy enyhe tünetei vannak, és kevesebb idős ember kerül intenzív osztályra - mondta a Magyar Hírlapnak Szlávik János. A szakember úgy véli, hogy a jelenlegi járványügyi helyzetben biztonsággal megnyithatók az iskolák, ám arra is figyelmeztetett, hogy azt senki sem tudja, mi lesz a következő hetekben. "Abból a szempontból aggódhatunk, hogy valóban több fertőzött van, mint a korábbi időszakban, valóban országosan elterjedtebb a járvány, Budapesten és Debrecenben pedig emelkedett a koronavírus örökítőanyagának mennyisége a szennyvízben" - magyarázta.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus járványhelyzet, koronavírus gócpontok
Senki sem tudja, hogy a következő hetekben hogyan alakul a járványhelyzet.Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

A gócpontok figyelemmel követése a kulcs

A szakértő szerint a jelenlegi járványhelyzetben a gócpontok felkutatása és figyelése a legfontosabb. Például Pápa egyértelműen gócnak minősül, így Szlávik János a fokozottabb tesztelést és a karanténintézkedések bevezetését javasolja. Mint mondta, meg kell akadályozni, hogy ebből a gócból kitörjön és szélesebb körben terjedni kezdjen az új típusú koronavírus . Úgy véli, hogy amíg ez megoldható, addig nincs okunk aggódni.

A karantén is fontos

Koronavírus: vége a maszk nélküli metrózásnak - a részletekért kattintson!

Arról is beszélt, hogy az új fertőzöttek jelentős része külföldi, vagy olyan magyar, aki egy fertőzöttebb országból érkezett vissza. Épp ezért nagy figyelmet kell fordítani a karanténintézkedések betartására, ha valaki olyan országból jön, ahol már tombol koronavírus-járvány második hulláma. A főorvos szerint egyébként egyelőre elegendők a jelenlegi szigorító intézkedések, és a jelenlegi járványügyi helyzet alapján az iskolák is biztonsággal megnyithatók. De hogy mi lesz jövő héten vagy utána, azt senki sem tudja - hangsúlyozta.

Az infektológus elképzelhetőnek tartja, hogy Magyarország is úgy jár majd, mint Szlovákia, ahol már annyi koronavírusos eset van naponta, mint márciusban. De ez még nem biztos - fűzte hozzá.

Koronavírus: Karácsony Gergely fél és fokozott fegyelmezettségre int - a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

)
Milyen betegségeket okozhat kutyáknál a kullancs?

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +10, +20 °C
Minimum: -2, +6 °C

Erősen felhős lesz az ég, a nap második felétől egyre többfelé lehet eső, zápor. Erős délnyugati szél mellett 10, 20 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön melegfronti hatás érvényesül. Az érzékenyek körében puffadás és egyéb emésztési panaszok jelentkezhetnek, emellett keringési problémák léphetnek fel. Az arra hajlamosak akár intenzív migrént is tapasztalhatnak. Gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: