Staphylococcus aureus: az orrban tanyázik a veszélyes kórokozó

Egy korábbi kutatásból az derült ki, hogy az orrunk mélyén kártékony Staphylococcus baktériumok húzhatják meg magukat.

Mi az a Staphylococcus aureus?

A kutatók a 12 megvizsgált, egészséges személyben kimutatták, hogy az orrüreg korábban figyelmen kívül hagyott, mélyebb részei a Staphylococcus aureus kórokozó melegágyai lehetnek. A Staphylococcus aureus törzseinek közel fele ellenálló az antibiotikumokkal szemben.

Már korábban is lehetett tudni, hogy a S. aureus a bőrön és az orr mélyebb részeiben telepszik meg. Bár a baktériumot különböző módszerekkel el lehet tüntetni, általában néhány hét vagy hónap múlva visszatér. A Stanford Egyetem orvosi karának felfedezése, mely szerint a baktérium az orrüreg mélyebb részeiben is megtelepedhet, megmagyarázza ezt a kiújulást.

A Staphylococcus aureus az orrüregben bújkál
A Staphylococcus aureus az orrüregben bújkál

<br />Meg kell szabadulni a baktériumtól?

"Az emberek körülbelül egyharmada állandó S. aureus hordozó, további egyharmada időszakos hordozó, a maradék egyharmada pedig egyáltalán nem hordozza a baktériumot" - számolt be a Cell Host & Microbe 2013. december 11-i számában publikált tanulmány vezető szerzője, Dr. David Relman mikrobiológus és immunológus professzor.

"Nem minden S. aureus hordozó betegedik meg. Amikor valaki az utcán járkál, és máskülönben egészséges, nincs szükség megszabadítani őt a baktériumtól. Amikor azonban valamilyen alapbetegséggel vagy meggyengült immunrendszerrel kórházba kerül, a baktérium hordozása jelentős kockázattal járhat. Ha az S. aureus a véráramba kerül valamilyen seben, bemetszésen vagy katéteren keresztül, vérmérgezést , tüdőgyulladást, szívbillentyű-gyulladást vagy más életveszélyes betegséget okozhat.

Relman és munkatársai azt is kimutatták, hogy a Corynebacterium pseudodiphtheriticum nevű baktérium versenyezhet a S. aureus baktériummal az orrüreg mélyén lévő területeken. Elképzelhető, hogy a C. pseudodiphtheriticum, vagy valamilyen általa termelt molekuláris anyag, hasznos lehet a S. aureus fertőzések elleni küzdelemben.

A Staphylococcus aureus egy Gram-pozitív baktérium, átmérője 0,8-1,0 μm. Egészséges emberek bőrén, orrnyálkahártyáján, de székletében is megtalálható, potenciális kórokozó. Okozhat többek között furunculust, cystitist, meningitiszt, szepszist, ételmérgezést.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +29, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Több órára kisüt a nap, a megjelenő gomolyfelhőkből csak kevés helyen lehet zápor, zivatar. Megélénkül a nyugatias szél, 29, 35 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Kedden frontmentes marad az idő, és a következő napokhoz hasonlóan újra a kánikula okozza majd a legtöbb tünetet. Alvásproblémák léphetnek fel, napközben pedig álmosságérzet, koncentrálási problémák és kábaság jelentkezhet, csökken a teljesítőképesség. Fokozódik a migrénhajlam. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)