Rusvai: "az omikron variáns hasznos is lehet"

Amennyiben a fertőzőképessége magasabb, mint a korábbi változatok esetében, de a megbetegítő képessége elmarad azokétól, úgy az új koronavírus omikron variánsa elősegítheti a népesség széles körű immunizálását - véli Rusvai Miklós víruskutató.

Milanko Sekler virológus, mikrobiológus szerint nincs ok pánikra az omikron variáns megjelenése kapcsán .

A szakember az RTL Klub Híradónak nyilatkozva kifejtette, egy új vírusvariáns megjelenése az ember szempontjából akár előnyös változásokat is hozhat. Egy, a korábbiaknál gyorsabban terjedő, fertőzőképesebb variáns rövid idő alatt sokakat megfertőzhet. Ha viszont eközben a megbetegítő képessége alacsonyabb, úgy súlyos megbetegedést nem okozva, illetve vakcináció és az egészségügyi leterhelése nélkül képes immunizálni a lakosságot akár a vírus veszélyesebb változataival szemben is.

Rusvai Miklós szerint az omikron variáns segítheti a lakosság immunizálását, amennyiben enyhe megbetegedést okoz csupán
Rusvai Miklós szerint az omikron variáns segítheti a lakosság immunizálását. Fotó: Getty Images

"Jó lenne, ha ez lenne az a változat, amelyet már nagyon várunk, de ezt egyelőre nem lehet még így kimondani, bár vannak biztató jelek" - fogalmazott az interjúban az omikron variánsról a virológus. Rámutatott, a fertőzések zöme egyelőre az afrikai kontinens Egyenlítőtől délre fekvő területein történt, ahol a lakosság összetétele nagyban különbözik az európai államok lakosságáétól. Magasabb a fiatalok aránya, márpedig ismert, hogy fiatalok körében lényegesen ritkábban fordul elő súlyos lefolyású COVID-19, ezért az afrikai járvány sem vethető össze egy esetleges európai járvánnyal.

A víruskutató kifejtette, jelenleg várni kell az Európából érkező hírekre, adatokra, amelyekből már láthatóvá válik majd, hogy az omikron variáns esetén mennyivel enyhébbek a fertőzés okozta klinikai tünetek. Emellett folynak a vizsgálatok annak felmérésére, hogy az eddig alkalmazott vakcinák nyújtotta védelem kellően hatékony-e az új variáns megfékezésében is.

Immár a szomszédos Romániában is kimutatták az omikron variánst egy Johannesburgból hazatérő koronavírus-fertőzött mintájában.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +30 °C
Minimum: +18 °C

A felhős tájakon fokozatosan szakadozik, gomolyosodik a felhőzet, a legkevesebb napsütés északkeleten várható. Főleg a Dunától keletre alakulhatnak ki záporok, zivatarok. Az északnyugati, északi szél döntően mérsékelt lesz, de a zivatarokat erős, néhol viharos széllökés kísérheti. A legmagasabb nappali hőmérséklet 28 és 33 fok között alakul, azonban a felhősebb északkeleten néhány fokkal ez alatt maradhat a hőmérséklet. Késő estére 19 és 26 fok közé hűl le a levegő. Ami az orvosmeteorológiai helyzetet illeti, fronthatással továbbra sem kell számolni.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra