Rusvai: "az omikron variáns hasznos is lehet"

Amennyiben a fertőzőképessége magasabb, mint a korábbi változatok esetében, de a megbetegítő képessége elmarad azokétól, úgy az új koronavírus omikron variánsa elősegítheti a népesség széles körű immunizálását - véli Rusvai Miklós víruskutató.

Milanko Sekler virológus, mikrobiológus szerint nincs ok pánikra az omikron variáns megjelenése kapcsán.

A szakember az RTL Klub Híradónak nyilatkozva kifejtette, egy új vírusvariáns megjelenése az ember szempontjából akár előnyös változásokat is hozhat. Egy, a korábbiaknál gyorsabban terjedő, fertőzőképesebb variáns rövid idő alatt sokakat megfertőzhet. Ha viszont eközben a megbetegítő képessége alacsonyabb, úgy súlyos megbetegedést nem okozva, illetve vakcináció és az egészségügyi leterhelése nélkül képes immunizálni a lakosságot akár a vírus veszélyesebb változataival szemben is.

Rusvai Miklós szerint az omikron variáns segítheti a lakosság immunizálását, amennyiben enyhe megbetegedést okoz csupán
Rusvai Miklós szerint az omikron variáns segítheti a lakosság immunizálását. Fotó: Getty Images

"Jó lenne, ha ez lenne az a változat, amelyet már nagyon várunk, de ezt egyelőre nem lehet még így kimondani, bár vannak biztató jelek" - fogalmazott az interjúban az omikron variánsról a virológus. Rámutatott, a fertőzések zöme egyelőre az afrikai kontinens Egyenlítőtől délre fekvő területein történt, ahol a lakosság összetétele nagyban különbözik az európai államok lakosságáétól. Magasabb a fiatalok aránya, márpedig ismert, hogy fiatalok körében lényegesen ritkábban fordul elő súlyos lefolyású COVID-19, ezért az afrikai járvány sem vethető össze egy esetleges európai járvánnyal.

A víruskutató kifejtette, jelenleg várni kell az Európából érkező hírekre, adatokra, amelyekből már láthatóvá válik majd, hogy az omikron variáns esetén mennyivel enyhébbek afertőzésokozta klinikai tünetek. Emellett folynak a vizsgálatok annak felmérésére, hogy az eddig alkalmazott vakcinák nyújtotta védelem kellően hatékony-e az új variáns megfékezésében is.

Immár a szomszédos Romániában is kimutatták az omikron variánst egy Johannesburgból hazatérő koronavírus-fertőzött mintájában.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +12, +20 °C

Többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan fordul elő zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül az északkeleti szél, a maximumhőmérséklet 25, 33 fok között szóródik. Hétfőn nem érkezik front. A fülledtség idején nehézlégzés, rosszullét jelentkezhet, többen fejfájást tapasztalhatnak. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok, az arra hajlamosaknál vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az érzett hőmérséklet is ingadozik. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: