Rusvai a majomhimlőről: „biztosan megjelenik nálunk is”

Már 14 országban jelent meg a majomhimlő. A hazai szakértő szerint szinte biztos, hogy Magyarországon is felbukkan majd a fertőzés.

A majomhimlő terjedésében főleg a nyugat- és közép európai országok érintettek, de már több esetet regisztráltak Kanadában és az Egyesült Államokban is. A friss hírek szerint pedig már a szomszédos Ausztriában is tudnak olyan betegről, aki a majomhimlő tüneteit mutatja – számolt be róla az RTL Klub.

Mit kell tudni a majomhimlőről?
A majomhimlő a himlővírus egyik variánsa. A fekete himlő ellen már az 1800-as évek óta létezik védőoltás, és a széleskörű vakcinázás miatt idővel sikerült eltüntetni a kórokozót. A közelmúltban azonban megjelent egy másik, kevésbé agresszív, de az embert megfertőzni képes rokonvírusa. A fertőzés tünetei közé tartozik a fejfájás, a láz, az izomfájdalom és a nyirokcsomó-duzzanat is, 10 nap után pedig kiütések jelennek meg a végtagokon és az arcon. A kiütések idővel ugyan kifakadnak vagy leszáradnak, utánuk viszont hegek maradnak. A majmokon jelentkező, himlőszerű elváltozások után kapta a nevét.

Nem mindenkinek kell félnie

„Mindaddig, amíg a fekete himlő elleni vakcinázás rendben folyt és mindenki megkapta a védőoltást, embereken nem jelentkezett ez a betegség, és most sem kell tartania annak a fertőzéstől, illetve a megbetegedéstől, aki megkapta a himlő elleni védőoltást. Tehát a 1979 előtt születettek biztonságban vannak” – nyilatkozta Rusvai Mikós víruskutató az InfoRádiónak. A szakértő hozzátette ugyanakkor, hogy biztos abban, hogy idővel Magyarországon is megjelenik majd a majomhimlő, újabb világjárványt viszont várhatóan nem okoz majd ez a vírus.

majomhimlő
Nem igaz, hogy nem terjed emberről emberre. A kép illusztráció, forrása: Getty Images

Bőrön és nyálkahártyán keresztül terjed

A szakember cáfolta azt az állítást, hogy a majomhimlő nem terjed emberről emberre, az azonban igaz, hogy csak nehezen, kizárólag szoros kontaktus útján adható át. Az tehát nem elég a továbbfertőzéshez, hogy valaki tüsszent egyet egy társaságban. A szülő-gyerek kapcsolatban, az élettársi kapcsolatban, a szexuális viszony során, illetve az ápolt és az ápoló közötti kapcsolatban viszont nagy a fertőzés kockázata.

„De az apró, szemmel nem látható bőrsérüléseken keresztül is megfertőződhet valaki. Sajnos a vírus nagyon ellenálló, tehát a környezetben hosszú ideig fennmarad, a mindennapos használati tárgyak is terjeszthetik a betegek környezetében” – figyelmeztetett Rusvai.

Egyébként annak a vírustörzsnek, amely Európában már jelen van, viszonylag alacsony halálozási arányt tulajdonítanak: csupán az esetek egy-három százalékában végzetes a fertőzés.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +37 °C
Minimum: +14, +21 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is képződnek, de ezekből csapadék nem alakul ki. Igazi hőség várható, az időnként megélénkülő délies szél mellett 31, 37 fok között tetőzik a hőmérséklet. Hétfőn ismét a kánikula terheli meg a szervezetet. A szívbetegek különösen veszélyeztetettek, de még az egészségesek körében is előfordulhat rosszullét, szédülés és vérnyomáspanaszok is. A déli órákban kerülendő a tűző napon tartózkodás! Gyakoriak a fejfájásos tünetek is, sokan alvásproblémáktól szenvednek. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)