Rohamosan terjed a kanyarójárvány

Másodszor ült össze a válságstáb a kelet-szlovákiai Nagymihályban a régióban hirtelen megnövekedett kanyarós megbetegedések miatt. A járásban kedden rendkívüli állapotot hirdettek ki, szerdán pedig arról döntöttek, hogy a betegség terjedésének megakadályozásáért betiltják a tömegrendezvényeket is.

Rendkívüli állapotot hirdettek a kanyaró miatt

A rendkívüli állapot kihirdetésének oka a kanyarós betegek számának hirtelen megnövekedése, amelyre a nagymihályi kórházban figyeltek fel a hétvégén. A Nagymihályi és a Szobránci járásban május elejétől július 9-ig 161 esetben diagnosztizáltak kanyarót, ebből 68 esetben laboratóriumi vizsgálat is igazolta a betegséget - tájékoztat az Infostart .

Kanyaró terjed a környező országokban is 2018. június 5-én számoltunk be róla, hogy kanyaró terjed Horvátországban . A kór pár hete Dubrovnikban ütötte fel a fejét. 2018. május 24-én Kovács Andrea, az MTI tudósítója arról számolt be, hogy tovább nőtt a kanyarós megbetegedések száma Ukrajnában is. Akkor azt írtuk, csak az elmúlt hét alatt 1610-en, többségükben gyermekek kapták el a fertőzést . 2018. május 2-án pedig azt írtuk, hogy ötvenre nőtt Romániában a kanyaró halálos áldozatainak száma.

Rohamosan terjed a kanyaró, oltás, szuri, vakcina, védőoltás, injekcióstű, Szlovákia kanyaró kanyarójárvány kanyaró elleni védőoltás fertőző betegségek
Rendkívüli állapot Kelet-Szlovákiában a kanyaró miatt

Mint írják, a legtöbb megbetegedést Nagymihályban vették nyilvántartásba, illetve Deregnyő községben, ahonnan a kanyaró terjedni kezdett. A betegek közül négyen Nagy-Britanniából hazaérkezve betegedtek meg, a többi eset ezekkel van epidemiológiai összefüggésben.

Betiltják a tömegrendezvényeket

A szerda reggelre összehívott válságstábban meghozott megelőző intézkedéseket a Nagymihályi Járási Hivatal elöljárója ismertette a sajtóval az ülés után: "Ezek közé tartozik a rendőrségi megfigyelés, a tömegrendezvények betiltása a városban, és azokon a helyeken, amelyek a fertőzés gócpontjai lehetnek. Továbbá a rendőri segítségnyújtás a védőoltások beadásánál " - tájékoztatott Jana Cibereová.

Védőoltás kanyaró ellen Az intézkedések értelmében a védőoltást meg kell kapnia a fertőzött térségben dolgozó állami- és közalkalmazottaknak, ill. a helyi önkormányzat alkalmazottainak. A fertőzött személyek szállítása is a megoldásra váró feladatok egyike közé tartozik.

Lesz elég oltóanyag kanyaró ellen?

Ján Mikas országos tisztifőorvos elmondta, igyekezni fognak minden fertőzött településre eljuttatni a védőoltást. "Azokat is be kell oltani a kanyaró ellen , akik kapcsolatba léptek a már megfertőzött személyekkel" - hangsúlyozta a válságstáb ülését követően a tisztifőorvos. Egyben ígéretet tett arra, hogy felveszik a vakcinák beszállítóival a kapcsolatot annak érdekében, hogy mindenkinek jusson az ellenanyagból.

A tisztifőorvos azt is elmondta, hogy a nagymihályi kórház több intézkedést is tett a járvány megelőzése érdekében. A járványügyi osztály minden munkatársa védőoltást kapott, és az osztály férőhelyeinek számát is átmenetileg megemelték. Amennyiben a betegek száma tovább fog nőni , a kassai és az eperjesi kórházak is készen állnak a betegek felvételére.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31 °C
Minimum: +19 °C

A pára- és ködfoltok, valamint a keleti, északkeleti tájakon megmaradó felhőzet szakadozását, feloszlását követően napközben általában sok napsütés várható - főként az ország keleti felén erőteljes - gomolyfelhő-képződéssel. Délután főleg hazánk északkeleti, keleti harmadában számíthatunk elszórtan záporokra, zivatarokra. Az északnyugati, északi szél döntően mérsékelt, helyenként északkeleten élénk lesz. A zivatarokat erős, néhol viharos széllökés kísérheti. A legmagasabb nappali hőmérséklet 28 és 33 fok között alakul. A felhősödésnek köszönhetően sokfelé kevésbé lesz tikkasztó ma a hőség, ahogy az UV-sugárzás is enyhül.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra