Rejtélyes betegség söpört végig egy magyar iskolán

Tömegesen megbetegedtek a múlt pénteki farsangi ünnepség után a veszprémi Dózsa György Általános Iskolában. A tünetek hétvégén, mindenkinél nagyjából ugyanakkor jelentkeztek.

Csak nyolcan voltak kedden iskolában az egyik 22 fős osztályban, de a többi teremben is jelentősen megritkult a létszám a veszprémi Dózsa György Általános Iskolában. Az 524 diákból 212-en megbetegedtek, valamint 9 tanár is rosszul lett - számolt be a történtekről az RTL Klub Híradója.

plüssmackót ölelő beteg kislány fekszik az ágyban
Rejtélyes betegség söpört végig egy magyar iskolán.A kép illusztráció, forrása: Getty Images

Hányás, hasmenés döntötte le a fél iskolát

Az egyik kislány édesapja azt nyilatkozta, gyermekénél vasárnap hányás és hasmenés jelentkezett. A háziorvos javaslatára a család székletmintát küldött be a Nemzeti Népegészségügyi Központba (NNK). A tünetek egyébként mindenkinél ugyanazok, és minden érintettnél hétvégén jelentkeztek.

Számos kórokozó okozhat ételfertőzést vagy ételmérgezést. Mutatjuk, milyen tünetekről ismerhető fel a probléma.

Először az iskolában felszolgált ételre gyanakodtak, az illetékes vállalat azonban több intézmény étkeztetéséért felel, és a többi helyről nem érkezett bejelentés hasonló rosszullétekről. "Pénteken is megközelítőleg 2250 adag étel került kiszállításra, nemcsak ide (a Dózsa iskolába), hanem hat különböző intézménybe. Mind a 6 intézményben a fogyasztóinkról elmondható, hogy sem a diákok, sem a tanárok között nem voltak megbetegedések” - nyilatkozta Enyedi Csaba, a GVC Zrt. kommunikációs igazgatója.

A bulin betegedhettek meg

Felmerült az az eshetőség is, hogy a pénteki farsangi mulatságon fertőződtek meg az érintettek, csakhogy a koronavírus-járvány miatt nagyon óvatosak voltak az esemény szervezői és résztvevői. Szigorúan csak osztályon belül ünnepeltek, a gyerekek nem keveredtek - ismertette Lengyel Károly, az iskola igazgatója. Az intézményben ráadásul folyamatosan fertőtlenítenek, hogy megakadályozzák a koronavírus és az egyéb kórokozók terjedését.

A tömeges megbetegedés rejtélye tehát egyelőre megoldatlan. Az NNK még vizsgálja az ügyet, azt viszont nem tudni, mikorra várható eredmény. Az iskolában mindenesetre ózongenerátort is bevetnek majd a napokban, hogy még több kórokozót tudjanak elpusztítani.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +12, +20 °C

Többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan fordul elő zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül az északkeleti szél, a maximumhőmérséklet 25, 33 fok között szóródik. Hétfőn nem érkezik front. A fülledtség idején nehézlégzés, rosszullét jelentkezhet, többen fejfájást tapasztalhatnak. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok, az arra hajlamosaknál vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az érzett hőmérséklet is ingadozik. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: