Post-COVID: a három leggyakoribb tünet

A koronavírus-járvány már lecsengőben van, a fertőzésen átesettek körében azonban sokan még mindig a betegség szövődményeivel küzdenek. Nézzük, mi a három leggyakoribb maradványtünet, amellyel tüdőgyógyászhoz fordulnak.

A 2021 januárja és júniusa között időszakban poszt-COVID tünetekkel a Tüdőközpontban orvoshoz fordulók tünetei 2020 szeptembere és 2021 áprilisa között kezdődtek. A 47 év körüli átlagéletkorú páciensek között nemek tekintetében nincs jelentős különbség, a férfiaknál és a nőknél is szinte azonos arányban okozott elhúzódó panaszokat a betegség. A 76 páciens közül 15-en magas vérnyomással, 5-en asztmával küzdöttek, míg 1 főnél COPD állt fenn társbetegségként. Orvosi kezelésben 42 személy részesült, kórházban pedig 13 főt ápoltak - derül ki a Tüdőközpont által készített összegzésből. A tapasztalatokat Dr. Potecz Györgyi főorvos, tüdőgyógyász ismertette bővebben.

A három leggyakoribb maradványtünet

Post-COVID: a megfertőződött gyerekek felét érinti - kattintson!

Az akut fertőzéskor és a vizsgálat időpontjában észlelt tüneteket összehasonlítva egyértelműen kiderül, hogy a páciensek többségénél három gyakori elhúzódó panasz figyelhető meg. A legtöbben, 29-en gyengeség és fáradékonyság miatt fordultak tüdőgyógyászhoz, míg 27-en köhögés, 25-en pedig légszomj és nehézlégzés okán kerestek fel egy szakember. Emellett a kevésbé gyakori maradványtünetek közül meg kell még említeni a mellkasi fájdalmat és a rendellenes szívdobogást is - ezeket 17-en észlelték a vizsgált csoportból.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus szövődmény, koronavírus elhúzódó tünetek, post-COVID
Elhúzódó panaszokat és látható nyomokat hagyhat maga után a COVID-19. Fotó: Getty Images

Látható elváltozások a tüdőn

A koronavírus-fertőzés következtében a páciensek csaknem harmadánál alakult ki tüdőgyulladás. Az akut szakasz kezelésekor, a betegség idején fennálló 28,8 százalékos értékhez képest az elvégzett légzésfunkciós és képalkotó vizsgálatok - mellkasi CT és mellkasröntgen - alapján a tüdő érintettsége a vizsgálat időpontjában 10,1 százalékos. Ilyen arányban tehát akár hónapok múlva - átlagosan 46 nap elteltével - is látható elváltozásokat okoz a tüdőn a COVID-19.

Ilyen esetben javasolt orvoshoz fordulni

Jelenlegi tudásunk szerint a poszt-COVID a betegség kezdete után eltelt 4. héten túl fennálló tüneteket jelenti, vagy azt, ha egy átmeneti, tünetmentes periódus után újra megjelennek a tünetek. Ha a betegség lezajlását követően 3-4 hétnél tovább megmaradnak a panaszok és javulást nem tapasztalunk, akkor mindenképpen keressünk fel egy szakembert. Akkor se halogassuk az orvosi segítség kérését, ha a kiszáradás jeleit észleljük magunkon, illetve tartós hasmenést, fokozódó vagy új mellkasi panaszt, nehézlégzést vagy lábdagadást észlelünk.

Életveszélyes lehet, ha elmarad a kivizsgálás

A kezeletlen poszt-COVID még a korábban egészséges, aktív embereknél is olyan elváltozásokat okozhat, amelyek életveszélyes állapotot idézhetnek elő. A koronavírus például megnöveli a vérrögképződés kockázatát, ez pedig trombózist és tüdőembóliát okozhat, amely hirtelen halálhoz is vezethet. Ám ha bizonyos tüneteket - például a mellkasi fájdalmat vagy az elhúzódó köhögést - felismerve, idejében orvoshoz fordul a beteg, akkor jó eséllyel megmenthető az élete. A szövődmények azonban akár hónapokkal a fertőzés lezajlását követően is jelentkezhetnek, a koronavírus ugyanis sok esetben hosszabb időn át, lappangva is képes rombolni a szervezetet.

Poszt-COVID: újabb tünetekre derült fény - olvassa el a részleteket!

)
Olajág Otthonok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +14, +20 °C
Minimum: +3, +12 °C

A párás reggelt követően változóan vagy erősen felhős időre van kilátás, többfelé előfordulhatnak záporok. Mérsékelt marad a szél, 14, 20 fok közé melegszik a levegő. Csütörtökön kettősfronti hatás érvényesül. Tovább gyengül az immunrendszer, emellett kellemetlen fejfájás, migrén és alvászavar léphet fel. Sokan nagyon megterhelőnek érezhetik a helyzetet. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: