Őzkullancs okozta egy ember halálát

Őzkullancs okozta agyvelőgyulladás okozhatta egy 62 éves férfi halálát AZ Egyesült Államokban, ez az első ilyen haláleset - olvasható a New England Journal of Medicine folyóirat május 14-i számában megjelent egyik tanulmányban.

Az őzkullancs okozta agyvelőgyulladás nagyon ritka, vizsgálatát nem végzik rutinszerűen, így egyes esetek nem kerülnek napvilágra. Azonban kora tavasztól őszig a fertőzött kullancsok területén el kellene végezni a vizsgálatot. A vírus nagyon ritka, így semmi ok a túlzott aggodalomra.

A kullancsok sokkal ritkábban fertőzöttek ezzel a betegséggel, mint a Lyme-kórral, és a Lyme esetén is csak kevés kullancs fertőzött, így körülbelül 300:1 az esély az agyvelőgyulladásra. A legtöbb betegnél tünetek sem alakulnak ki.

A gyakran a szabadban tartózkodók a Lyme-kór elleni intézkedésekkel ezt a betegséget is elkerülhetik, vagyis erdőben tett látogatás után vizsgálják át bőrüket és használjanak rovarűző sprayt vagy krémet. Viseljenek világos ruházatot, azonnal távolítsák el a kullancsot és a kockázat csökkentése érdekében használjanak kullancsűzőt háziállataikon is.

A vírus a flavivírusok családjába tartozik, rokona a nyugat-nílusi láznak, a dengue-láznak, a sárgaláznak, amelyeket mind szúnyog terjeszt.

A New York állambeli esetnél a 62 éves férfi 2008 tavaszán került kórházba fáradtsággal, lázzal, bőrkiütéssel és izomgyengeséggel. Az orvosok először nyugat-nílusi lázra gyanakodtak, azonban a laboratóriumi vizsgálatok őzkullancsot igazoltak. A beteg sok időt töltött a szabadban, lovakat tartott és olyan területen élt, ahol sok a kullancs. Bár a férfi kullancscsípésről nem számolt be, az őzkullancs nagyon kicsi, így gyakran észrevétlen marad. A beteg állapota romlani kezdett és mivel a férfinak leukémia miatt legyengült az immunrendszere, 17 nappal a betegség kezdete után elhunyt.

"Mivel ilyen vizsgálatot senki nem végez, nem ismerjük a betegség vírusának előfordulására vonatkozó valódi számokat, azonban ez nem lehet magas, mivel nincs túl sok agyvelő-gyulladásos esetünk" - mondta el Dr. Peter Welch, az Észak-Westchesteri Kórház infektológus szakorvosa.

"A jövőbeni események attól függenek, hány kullancs lesz fertőzött, milyen könnyen terjed át a betegség az emberre és a fertőzött emberek hány százalékánál fejlődnek ki súlyos tünetek. Lehetséges, hogy az egészséges immunrendszerű betegek relatíve ellenállóak a betegséggel szemben."

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +30, +40 °C
Minimum: +16, +24 °C

Megnövekszik a felhőzet, de napos időszakok is lesznek. Egy hidegfront mentén délutántól nyugat felől egyre többfelé számíthatunk záporra, zivatarra. Keleten még marad a hőség. Megerősödik, helyenként viharossá fokozódk a délnyugati szél, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30, 40 fok között alakul. Pénteken eleinte a hőség jelenti az igénybevételt, majd egy érkező hidegfront miatt fokozódik a terhelés. Erős fejfájás, migrén jelentkezhet, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők és a szívbetegek állapota. A kinti programok során az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: