Óriásjárvány a téli olimpia helyszínén

Norovírus csapott le a pénteken induló phjongcshangi téli olimpia stábjára, 41 biztonsági őrnél tapasztaltak súlyos hányással és hasmenéssel járó tüneteket, őket kórházba is kellett szállítani vasárnap.

Nagy az ijedtség a dél-koreai Phjongcshangban

ACNN tájékoztatása szerint, a szervezők attól tartanak, hogy még nagyobb norovírus-járvány jöhet, ezért 1200 biztonsági őrt hazaküldtek pár nappal a megnyitó előtt.

Oregánó: még a norovírus ellen is használ? A egyik legnépszerűbb fűszerünk, az oregánó karvakrolt tartalmaz, ami megsemmisíti a norovírus fehérjebevonatát, egyszerűbbé téve a kórokozó elpusztítását.

Óriásjárvány a téli olimpia helyszínén, norovírus norovírus-fertőzés fertőzés fertőző betegségek rotavírus Phjongcshang Dél-Korea
Norovírus okoz járványt a téli olimpia helyszínén

A szervezőbizottság jelentése szerint a helyükre 900 katonát vezényeltek. Ők addig maradnak, amíg a civil őrök rendbe nem jönnek, időközben ők látják el a 20 helyszín biztonsági ellenőrzését.

Korábban is okozott már gondot a norovírus

A 2017-es londoni atlétikai vb-n is gondot okozott a norovírus, akkor legalább 30 sportoló és segítő dőlt ki.

Mivel a norovírus napokig képes életben maradni a gazdatesten kívül is, könnyen tud járványt okozni, ettől tarthatnak most Dél-Koreában. Egy Afrikában és Ázsiában készült tanulmány szerint a norovírusok a rotavírusokat követve a második helyen állnak a hasmenéses betegségek okai között a gyermekek életének első néhány évében. Globálisan a norovírusok a leggyakoribb kiváltói az élelmiszerrel terjedő fertőző betegségeknek.

Nem ez az egyetlen gond

Észak- és Dél-Koreában legalább 80 ezer sertésinfluenzás beteg van, madárinfluenza miatt pedig egymillió baromfit és félmillió tojást semmisítettek meg nemrég.

Norovírus: 200 ezer emberéletet követel évente A norovírusok becslések szerint több mint 200 ezer halálesetért felelősek évente világszerte. E halálesetek szinte kizárólag a fejlődő országokra esnek, ahol norovírusok fontos tényezői a gyermekhalandóságnak. A fejlett országokban a legtöbb norovírusos eset az egészségügyi intézményekben, például ápolási otthonokban fordul elő. A fertőzés nagyon súlyos is lehet, s megfelelő kezelés nélkül halálhoz vezethet.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34, +39 °C
Minimum: +17, +25 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is megjelennek, ezekből egy-egy helyi zivatar is kialakulhat. Estétől a Dunántúlon nő meg a zivatarhajlam. Megélénkülő délies szél mellett 34, 39 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken front nem érkezik. A nagy melegben az álmatlanság, a tompaság hátráltathatja mindennapi tevékenységében, egyre gyakoribb és egyre erősebb lehet a fejfájás és a migrén is. Főleg a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élőket viseli meg folyamatos meleg, amennyiben ebbe a csoportba tartozik, akkor egész nap kerülje a megterhelő tevékenységeket! A növekvő fülledtség hatására légzési nehézségek is jelentkezhetnek, a zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)