Okozhat-e a maszk oxigénhiányos állapotot?

A maszk sokak számára bosszúságot okoz. Néhányan arra panaszkodnak, hogy nem kapnak benne levegőt. De vajon okozhat-e a maszk oxigénhiányos állapotot?

A légzés magától értetődő folyamatára fel sem figyelünk addig, amíg problémamentes. Azonban, ha a levegővétel akadályoztatva van, légszomj lép fel, amelyet kellemetlen, fulladásszerű állapot jellemez. Bár az esetek számottevő többségében a COVID-19 enyhébb lefolyású, a koronavírus légzési nehézségeket és tüdőgyulladást is kiválthat. A légszomjról és a maszkviselésről, illetve ezek feltételezett kapcsolatáról Prof. Strausz János , a Budai Egészségközpont pulmonológus, onkológus szakorvosa mondja el a legfontosabb tudnivalókat.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus maszk, koronavírus légszomj, koronavírus nehézlégzés,
Néhányan arra panaszkodnak, hogy nem kapnak levegőt a maszkban.Fotó: Getty Images

Durva tévhit kelt szárnyra

Az orrot és a szájat is fedő maszk sokak számára bosszúságot okoz, és néhányan arra is panaszkodnak, hogy nem kapnak benne rendesen levegőt. Az viszont egyértelműen tévhit, hogy a maszk oxigénhiányos állapotot idézne elő. Gondoljunk csak a 8-10 órás orvosi műtétekre, ahol az operáló orvos végig maszkot visel, és a beavatkozás teljes ideje alatt erősen koncentrálnia kell. De a símaszkot használó sportoló sem mutatja az oxigénhiányos állapot tüneteit.

Nem minden maszk véd egyformán a koronavírus ellen - a részletekért kattintson ide!

Egy tudományos szaklapban megjelent vizsgálat pedig folyamatos oxigénellenőrzés alatt kimutatta, hogy a maszkot viselő futó sem kerül oxigénhiányos állapotba. Kijelenthető tehát, hogy a koronavírus elleni védekezés egyik legfontosabb eszköze - a maszk - nem idéz elő oxigénhiányt, viselésével azonban megakadályozhatjuk a fertőzés terjedését. Ráadásul a légúti allergének belélegzésétől, valamint a munkavégzés során keletkezett, vagy a városi levegőben található káros anyagok szervezetbe jutásától is megvéd minket.

A légzőrendszer betegségei

Nyugalmi állapotban percenként 12-16-szor veszünk levegőt, a légzés nehezítettsége esetén azonban ez a szám emelkedik. A légszomj krónikus fennállása esetén az ajkak és a körmök elkékülnek, a pulzusszám emelkedik, a légzőizomzat pedig fokozott működésbe kezd. Eleinte a légszomj csak terheléskor lép fel, később viszont a tünetek már nyugalomban is jelentkezhetnek. Számos betegség okozhat nehézlégzést, a pontos kiváltó ok megállapítása gyakran többszakmás összefogást igényel.

A légszomj kezelése a kiváltó megbetegedés diagnózisától, illetve súlyosságától függ. Az alapbetegség hatékony kezelése már önmagában is a nehézlégzés megszűnését eredményezheti, de egyes esetekben - például a koronavírus-fertőzésnél - még az adott betegségből való felépülés után is megmaradhat a légzési nehézség. Ilyenkor tüneti, hatékony kezelést jelent az oxigén maszkon vagy orrszondán keresztüli bevitele, amely átsegítheti a beteget az akut fázison, krónikus állapotoknál pedig az életminőség jelentős javulását eredményezheti.

)
Elhízás szövődmények (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +1, +11 °C
Minimum: -4, +5 °C

Erősen felhős, borult lesz az ég, sokfelé lehet eső, zápor. Megélénkül, megerősödik a délies szél, 2, 11 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken erős kettősfronti hatás érvényesül. A szívbetegek állapota romolhat, emellett keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás is jelentkezhet. Alacsony hő- és komfortérzettel kell számolni, a tompuló reflexek miatt a balesetveszély is fokozódik. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: