Norovírus: 200 ezer emberéletet követel évente

A norovírusok a leggyakoribb kórokozók között vannak, amelyek megbetegítik az embereket. Többnyire ezek váltják ki világszerte a hasmenéses hányásos gyomor-bélhurutot, a gasztroenteritiszt, az egyik leggyakoribb súlyos betegséget.

Míg a fejlett országokban rutinszerűen oltják az embereket a rotavírus ellen, a norovírusok azonban sokkal szabadabban garázdálkodhatnak, ami abban is megmutatkozik, hogy ez a parány a leggyakoribb oka a súlyos, orvosi ellátást is kívánó gyermekkori gasztroenteritisznek.

A norovirus betegség terhe nagy a fejlődő országokban is. Egy Afrikában és Ázsiában készült tanulmány szerint a norovírusok a rotavírusokat követve a második helyen állnak a hasmenéses betegségek okai között a gyermekek életének első néhány évében. Globálisan a norovírusok a leggyakoribb kiváltói az élelmiszerrel terjedő fertőző betegségeknek.

A norovírusok becslések szerint több mint 200 ezer halálesetért felelősek évente világszerte. E halálesetek szinte kizárólag a fejlődő országokra esnek, ahol norovírusok fontos tényezői a gyermekhalandóságnak. A fejlett országokban a legtöbb norovírusos eset az egészségügyi intézményekben, például ápolási otthonokban fordul elő. A fertőzés nagyon súlyos is lehet, s megfelelő kezelés nélkül halálhoz vezethet.

A norovírus intenzív hányással, hasmenéssel járó betegség

A hányás, hasmenés és az ebből eredő kiszáradás lehet, hogy csak rövid ideig tart, de nagyon intenzív. Így egy alultáplált gyermek vagy egy idős ember olyan helyen, ahol nehéz hozzáférni az egészségügyi szolgáltatásokhoz erősen ki van szolgáltatva a fertőzésnek.

Az úgynevezett hideg plazmás fertőtlenítés hatásos a norovírus, a gyomor-bélhurut leggyakoribb okozója ellen - állítják német kutatók. Részletek! Két alapvető akadály van, amely a norovírusok megfékezését hátráltatja. Az első a technikai nehézségek sora. Ezek között a legfontosabb, hogy a norovirus nem növekszik hatékonyan sejttenyészetben. Enélkül pedig nehéz kidolgozni a diagnosztikát, vizsgálni a fertőzőképességet és létrehozni a vakcinákat. Az elmúlt évtizedben ezen a területen szerencsére elég nagy előrelépés történt, beleértve az érzékenyebb diagnosztikát és a norovirus sejttenyészetek minőségét.

A második fő akadály, hogy a norovirus rengeteg helyen előfordul. A Norovirus-fertőzés egyszerre problematikus a gyermekek túlélésében, az élelmiszer-biztonságban és az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések megszüntetésében.

A norovirus egy nagy, globális probléma sok nyitott tudományos kérdéssel. Az amerikai járványügyi hivatal (CDC) és a Gates Alapítvány által Atlantába összehívott konferencián bemutatott gazdasági elemzés azonban azt is világossá tette, hogy ez a probléma globálisan 60 milliárd dollárt emészt fel minden évben.

Forrás: medicalexpress.com

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +14, +21 °C

Napos idő lesz jellemző, csapadék általában nem várható, legfeljebb északkeleten lehet néhol zápor. Mérsékelt marad a nyugati szél, 31, 36 fok közé melegszik a levegő. Szerdán nem jön front, de a tartós meleg egyre erősebb tüneteket okozhat. Többeknél alvásproblémák léphetnek fel, napközben keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás is jelentkezhet. Fokozódik a migrénhajlam. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)