Mononukleózis miatt nem úszhat a vb-n Kenderesi

Kenderesi Tamás betegsége miatt nem indulhat a kazanyi vizes világbajnokságon. A mononukleózis egy vérvizsgálatból derült ki.

Kiss László, az úszóválogatott szövetségi kapitánya beszámolója szerint a 19 esztendős versenyzőnél a sportkórházi vérvizsgálatok mononukleózist állapítottak meg, ami annyit jelent, hogy három hónapig vízbe sem mehet, és fizikailag nem terhelhető.

Mi a teendő, ha a környezetünkben valaki megbetegszik? Hogy lehet elkerülni a bajt? Kattintson! A balszerencsés versenyző nagy reményekkel készült az oroszországi vb-re, miután június végén, a győri országos bajnokságon fantasztikus idővel pályafutása eddigi legjobbját úszta 200 méter pillangón.

Tari Imre, a versenyző edzője azt nyilatkozta, az tartja a lelket mindkettőjükben, hogy a betegség nincs hatással a riói olimpiai felkészülésre. A betegséggel korábban megküzdött már Hosszú Katinka és Gyarmati Andrea is - adta hírül az index.hu.

Mi az a mononukleózis?

A mononukleózist, más néven csókbetegséget vagy Pfeiffer-féle mirigylázat egy vírus okozza; ez az egyik legrégebbi kórokozó, amivel az emberiség valaha találkozott. A fertőzés az esetek túlnyomó többségében észrevehető megbetegedéssel nem jár. Amikor a kórkép mégis kialakul, akkor az jellemzően fáradtsággal, rossz közérzettel, fejfájással, torokfájással indul, majd mandulagyulladással és a nyirokcsomók megnagyobbodásával folytatódik.

Mononukleózis miatt nem úszhat a vb-n Kenderesi Tamás

A vírus a nyál közvetítésével fertőzi meg a betegeket, szoros kontaktus során. Ez egészen pontosan úgy történik, hogy a vírus a fertőzött személy nyálában a sejtek felszínére kerül, ott megtapad, onnan pedig átkerül az új gazda szervezetébe - ezért is terjedhet könnyen csókkal.

A mononukleózis tünetei

A betegséget az érintettek a legtöbbször észre sem veszik. Ha mégis, akkor is csak náthát, enyhe lázat, torokfájást és elesettséget éreznek. Ezek a tünetek jellemzően egy-két nap alatt maguktól elmúlnak.

Komolyabb szimptómák csak ritkán jelentkeznek, ez esetben az előbbiek mellett borzongást, gyengeséget, fej- és hátfájást, izom- és ízületi fájdalmat éreznek az érintettek. Súlyos esetben a mandulák úgy megduzzadhatnak, hogy még a nyelés és a levegővétel is nehézségekbe ütközhet. Ilyenkor jellegzetes tünet a "gombócos", nazális beszéd is.

Tudjon meg mindent a mononukleózisról: kattintson ide!

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27, +33 °C
Minimum: +11, +20 °C

Pár órára kisüt a nap, de időnéóként erősen felhős lesz az ég. Nagyobb eséllyel a Dunától keletre alakulnak ki záporok, zivatarok. Időnként megélénkülő északkeleti szél mellett 27, 33 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn nem jön front, de melegedés kezdődik. A fokozottan érzékenyeknél fáradékonyság, dekoncentráltság léphet fel, egyesek alvásproblémákat is tapasztalhatnak. A keringési panszokkal küzdők a következő napokban tartós tünetekre készüljenek. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)