Mókusok terjesztették a halálos betegséget

Az eddigi elméletekkel ellentétben a lepra valószínűleg Európából származik, és a kontinensen élő mókusok, illetve a szőrméjükkel kereskedők terjesztették.

Korábban csak kettőről tudtak, kiderült azonban, hogy több leprabaktérium-törzs is elterjedt volt a középkori Európában. Ez pedig arra enged következtetni, hogy a lepra itt alakult ki - állítják zürichi és német kutatók, akiknek sikerült rekonstruálniuk az eddigi legrégebbi lepra-örökítőanyagot is.

A történelem 10 legpusztítóbb betegsége Az emberiség története során rengeteg járvány, kór pusztított. Most a 10 leghalálosabbat ismerhetjük meg. Egy részük ma már nem követel emberéleteket, de vannak olyanok köztük, amelyekre még ma sincs gyógymód. Kattintson a részletekért!

Már az ókorban is elterjedt betegség lehetett

A lepra már a bibliai idők óta ismert fertőző betegség, amely a 16. századig egész Európában elterjedt volt, de még ma is sok országban megbetegednek miatta. A világon jelenleg mintegy 10-12 millió leprás beteg él, a legtöbben a trópusokon, illetve a fejlődő országokban. Magyarországon véletlenszerűen behurcolt eseteket jegyeznek csak, a szomszédos Románia keleti részében, Tulcea megyében működik azonban a kontinens egyik utolsó lepratelepe, ahol nagyjából két tucat beteget kezelnek. A betegséget a Mycobacterium leprae nevű baktérium okozza, amely nehezen fertőz, de a betegségnek igen hosszú (3-5 év) lappangási ideje van.

A mókusok is közrejátszottak a lepra terjedésében
A mókusok is közrejátszottak a lepra terjedésében

A Zürichi és Tübingeni Egyetem, illetve az emberiség történetével foglalkozó Max Planck Intézet közös kutatása 90 olyan egyéntől vett mintát vizsgált, aki 400 és 1400 között élt Európában, és csontjában a leprára jellemző torzulást azonosítottak. Ezek alapján tíz középkori genomot rekonstruáltak, amelyek lefedik a lepra kórokozóinak minden ismert törzsét: azokat is, amelyek ma Ázsiában, Afrikában vagy Észak- és Dél-Amerikában előfordulnak.

A kutatókat meglepte, hogy egyetlen temetőből származó csontkészletből többféle lepratörzset is izolálni tudtak, ez pedig arra utal, hogy ebben az időben különösen sokszínű volt a betegség előfordulása. Valójában minden ismert lepratörzs már a középkori Európában is létezett, ez pedig azt sugallja, hogy a leprának már az ókorban elterjedtnek kellett lennie Ázsiában és Európában, és a betegség Eurázsia nyugati részéről is elterjedhetett - foglalta össze az eredményeket Johannes Krause, a Max Planck Intézet igazgatója.

Az egyik rekonstruált genom Angliából, a 415 és 545 közötti időszakból származik. A Mycobacterium leprae-nak ez a legrégebbi rekonstruált genomja ugyanaz a törzs, amelyet ma élő mókusokban is felfedeztek. Ez alátámasztja azt az elméletet, amely szerint a mókusok és a szőrméjükkel való kereskedelem szerepet játszott a lepra elterjedésében a középkorban. A terjedés dinamikája azonban még továbbra sem tisztázott, ahogy az sem, hogy pontosan honnan ered a betegség.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +16 °C
Minimum: +4 °C

A köd mindenhol feloszlik, a változó mennyiségű gomolyfelhőzet mellett többórás napsütésben bízhatunk. Helyenként fordulhat elő zápor, illetve egy-egy zivatar. Ezekre legnagyobb esély elsősorban az Északi-középhegységben van, másodsorban pedig az Alpokalján és a déli, délkeleti tájakon. Az északi, északnyugati szél a Dunántúlon megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet 14 és 19 fok között valószínű, a délkeleti, keleti határnál lesz a legmelegebb. Fronthatásra napközben nem kell számítani az előrejelzés szerint.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra