Mindenkinek jut ebből az oltásból

A bárányhimlő elleni kötelező védőoltás rendelkezésre áll, az oltási program szeptemberben elindult - közölte Müller Cecília országos tisztifőorvos.

A kötelező védőoltás rendelkezésre áll, az oltóanyag már augusztusban az orvosoknál volt. Most szeptemberben a 2018 augusztusában született gyerekek kapják meg az első oltást, az emlékeztető vakcinát pedig 16 hónapos korban adják be. Körülbelül 8 ezer gyerek kapja meg a védőoltást.

oltás, védőoltás, kötelező védőoltás, bárányhimlő, bárányhimlő elleni oltás,
Nincs hiány abárányhimlőelleni vakcinából. Fotó: iStock

Bővült a kötelező oltások köre

Évente 28 ezer és 52 ezer között van a bárányhimlős megbetegedések száma, tehát indokolt volt a kötelező oltási rendbe emelni a betegség elleni vakcinát. Ezzel tizenkettőre emelkedett az életkorhoz köthető kötelező védőoltások száma. Az oltás beadása után a gyerekek életük során védettek lesznek, és nem fogják a vírust hordozni.

A bárányhimlő egyes esetekben felnőttkorban is okozhat problémát. Legyengültimmunrendszeresetén például övsömör formájában jelentkezhet. A betegségről itt olvashat bővebben!

Magyarországon a bárányhimlő megelőzését szolgáló vakcinából két típus van forgalomban, hiány nem a kötelező védőoltásból van - emelte ki Surján Orsolya helyettes országos tisztifőorvos, a bárányhimlő elleni oltás hiányáról szóló sajtóinformációkra reagálva. A szakmai szabályok szerint egy védőoltási sorozatot azzal a készítménnyel kell befejezni, amelyikkel elkezdték, Müller Cecília azonban úgy véli, egy esetleges vakcinahiány sem ad okot az aggodalomra. Ha a gyerek az első oltást megkapta, akkor már élvez egyfajta védettséget, az emlékeztető oltás időpontja tehát minimálisan kitolható.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +14, +20 °C

Nyugat felől csökken a felhőzet. Változóan gomolyfelhős lesz az ég, nagyobb eséllyel keleten alakulnak ki záporok, zivatarok. Élénk, erős északias szél mellett 25, 31 fok közötti maximumokat mérhetünk. Szerdán napközben már nem érkezik front, de a hidegfront mögötti helyzetben még hidegfront jellegű hatás érvényesül. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, ingadozhat a vérnyomás. A frissebb időben viszont mérséklődnek az alvászavarok, megszűnik a hőterhelés. A napsütés javítja a hangulatot, a hőérzet sokat javul az előző napokhoz képest. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)