Mi történik, ha vírusfertőzéssel megyünk mások közé?

Egy, a héten Washingtonban prezentált amerikai tanulmány azt vizsgálja, hogy hogyan terjednek a vírusok irodai környezetben. A konklúzió sejthető, de nem megnyugtató.

Az emberek sok dologhoz hozzáérnek, így egy vírus terjedése kifejezetten gyors és eredményes tud lenni egy kommunális környezetben. Ha délelőtt tízkor kezdődik a munka és van egy friss influenzás a csapatban, délre már mindenki asztalán ott tolonganak a kórokozók - innen pedig egyenes út vezet a vírusfertőzéshez.

Charles Gerba, a University of Arizona kutatója szerint az emberi kéz gyorsabban terjeszti a kórt, mint a tüsszentés. Ennek egyik fő oka például a konyha, ahol szinte mindenki hozzáér az olyan népszerű dolgokhoz, mint a kávéfőző vagy a mikró.

A nátha az egyik leggyakoribb betegség, ráadásul egy átlagos felnőtt évente akár ötször is megfázhat, mivel a betegség leküzdése nem jelent védettséget. Olvassa el a részleteket ! Gerba szerint minden egyes alkalommal, ahogy hozzáérünk ezen tárgyakhoz, a rajtuk levő organizmusok 30-50 százalék is átvesszük. Ha utána megérintjük az arcunkat, a vírusok bekerülhetnek az orrunkba, a szemünkbe vagy a szánkba. Egy átlagos felnőtt pedig 3-4 percenként hozzáér az arcához, gyermekeknél ez inkább percenként történik: minden egyes ilyen alkalommal esélyünk van arra, hogy elkapunk valamit.

Gerba és csapata az irodában már meglévő esetleges vírusokat , az egyikük kezére is tettek egy MS-2 mintát.

Gyorsan terjednek a vírusok az irodában

A kutatók ugyan fel voltak készülve arra, hogy órák alatt a vírus gyakorlatilag mindenhol megjelenik, de ez volt az első olyan alkalom, hogy kontrollált körülmények között vizsgálták a terjedési sebességet. Gerba hozzátette: mindezt meg lehet állítani fertőtlenítő kendők és kézfertőtlenítők használatával , amikor ezeket tesztelték, a vírusok 60 százalékkal kevesebb helyen jelentek meg és ahol megjelentek, ott 90 százalékos csökkenés volt számukban. Ezek a számok azért is érdekesek, mert csak a tesztcsoport fele egyezett bele abba, hogy fertőtlenítőket használjon.

Mindez az iskolákban is remekül működne, véli Gerba, körülbelül a felére lehetne csökkenteni a hiányzások számát , ha a diákok csak naponta egyszer letisztítanák a padjaikat.

)
Milyen betegségeket okozhat kutyáknál a kullancs?

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +7, +13 °C
Minimum: -7, +2 °C

Megnövekszik a felhőzet, kevés helyen eső, zápor is lehet. Élénk, erős északnyugati szél mellett 7, 13 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Szerdán gyenge melegfronti hatás érvényesül. Erősödhetnek a gyulladások, többen fáradékonyságot, dekoncentráltságot tapasztalhatnak. Fokozódik a migrénhajlam, emellett alvásproblémák és ingerlékenység is felléphetnek. A hőmérséklet emelkedik, de a szél és a felhők miatt a mért értékeknél alacsonyabban alakulhat az érzett hőmérséklet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: