Beteg kolléga az iroda másik végében? Ön sincs biztonságban!

A legújabb kutatás szerint az influenzában szenvedő betegek sokkal messzebbre eljuttathatják a kórokozókat a levegőben, mint korábban hittük, ami még nagyobb veszélynek teszi ki az őket kezelő egészségügyi szakembereket.

Az észak-karolinai Wake Forest Orvostudományi Egyetem kutatói a Journal of Infectious Diseases legutóbbi számában arról számolnak be, hogy az eredmények alapján újra kell gondolni az influenza természetes kibocsátásával kapcsolatos ismeretinket, és a kutatásnak köszönhetően jobban megérthetjük, hogyan lehet a legjobb védelmet nyújtani az egészségügyi szakembereknek a rutin orvosi ellátás közben.
A kutatók Dr. Werner Bischoff vezetésével 94 influenzás tüneteket mutató személyt vizsgáltak, akik a 2010/2011-es influenzás időszakban kerültek a Wake Forest Baptista Kórházba. A kórház dolgozóitól egyébként megkövetelik az influenza elleni védőoltás beadatását. A szakértők levegőmintákat vettek 30, 90 és 180 centiméter távolságra a vizsgált betegektől. Azt is feljegyezték, hányszor köhögtek vagy tüsszentettek a betegek, és a tünetek súlyosságát is meghatározták. A betegek beszámoltak állapotukról is, valamint arról, mióta betegek.Az eredmények azt mutatták, hogy a betegek 65 százaléka pozitív lett influenzavírusra. Közülük 43 beteg bocsátott ki vírust tartalmazó részecskéket a levegőbe és azok számoltak be a legsúlyosabb tünetekről, akik a legtöbb influenzavírust juttatták a levegőbe. Az ő mintájukban volt a legmagasabb a vírusszám is. Az influenzavírust tartalmazó részecskéket még 180 centiméter távolságra is kimutatták a fertőzött személytől. Bár a vírus koncentrációja a betegtől távolodva csökkent, a kutatók szerint azonban az egészségügyi szakemberek még ilyen távolságban is ki lehetnek téve az influenza fertőző dózisának.

Bischoff és munkatársai azt is hozzátették, hogy egyes betegek a "szuper kibocsátók" kis csoportjába tartoznak, akik 32-szer több vírust juttatnak a levegőbe, mint más betegek. Ezek a betegek természetesen nagyobb valószínűséggel adják át az influenzát más embereknek.
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
-2, +3 °C
Minimum:
-7, -2 °C

Hazánkban pénteken délelőtt délnyugat felől sokfelé megnövekszik a felhőzet, de jelentős csapadékra még nem kell számítani.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag