Megvan, mikor nyithatnak ki a könyvtárak

Azt már korábban bejelentették, hogy a veszélyhelyzet megszűnésével újra fogadhatnak vendégeket a mozik, színházak, múzeumok és fürdők is. A könyvtárakról azonban eddig nem esett szó.

A könyvtárakból országszerte sok ezren szereznek maguknak hétről hétre olvasnivalót, és persze sokan vannak, akik nem csupán kikapcsolódás, hanem tanulás céljából kölcsönöznek ki onnan könyveket. Az egyetemi, főiskolai vizsgák közeledtével pedig igencsak sürgetővé vált a kérdés: vajon mégis meddig maradnak karantén alatt a kötetek? Az Index végül az operatív törzstől kapott írásbeli választ, és kiderült: június 15-ével kinyithatnak a könyvtárak is.

Miért egészséges az olvasás? Kevesen tudják, hogy az olvasás több, mint egyszerű kikapcsolódás és kellemes időtöltés. Valójában mindezek mellett kifejezetten egészséges is. Még akkor is, ha csupán napi öt-tíz percet tudunk rászánni. Részletek itt.

A könyvtárak többsége egyébként már hetek óta készül az újranyitásra, a Magyar Könyvtárosok Egyesülete szakmai ajánlást is készített ehhez, amelyben négy fázisra osztották a szolgáltatások visszaállítását. A helyben használatot csak az utolsó körben javasolják.

Június 15-ével újranyithatnak a könyvtárak Magyarországon. Fotó: Getty Images
Június 15-ével újranyithatnak a könyvtárak Magyarországon. Fotó: Getty Images

72 órás elzárás vár a könyvekre

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár májusban kezdte meg az előkészületeket. Fodor Péter főigazgató elárulta, hogy kezdetben a központi könyvtárukon kívül még a 14 legnagyobb intézményük ajtaját nyitják majd ki. Először csak az alapszolgáltatások lesznek elérhetőek, tehát vissza lehet vinni a kikölcsönzött könyveket, és az olvasók át tudják venni az előre megrendelt köteteket. Remények szerint így néhány héten belül visszakerül majd a kikölcsönzött könyvek jelentős hányada: jelenleg 231 457 kötet van kint, összesen 63 688 olvasónál. Óvintézkedésként a visszaadott könyveket 72 órára elzárják.

Az Országos Széchényi Könyvtár is fokozatos újraindítást tervez. Mint elmondták, összeállítást készítettek a hazai és külföldi könyvtárak gyakorlatairól, és ezeket a tapasztalatokat felhasználva fognak megnyitni, amikor lehetséges lesz. Az egyébként szokásos nyári szünetet a járvány miatt idén elhagyják.

A könyvtárak azonnali bezárását március 16-án, tehát majdnem 3 hónapja rendelték el. Azóta több helyen különböző alternatív szolgáltatásokkal igyekeztek kiszolgálni az olvasói igényeket. Bizonyos adatbázisokat elérhetővé tettek az interneten, digitális könyvtárat biztosítottak, és van, ahol házhoz vitték a könyveket, azoknak, akik ezt kérték.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +14, +20 °C

Nyugat felől csökken a felhőzet. Változóan gomolyfelhős lesz az ég, nagyobb eséllyel keleten alakulnak ki záporok, zivatarok. Élénk, erős északias szél mellett 25, 31 fok közötti maximumokat mérhetünk. Szerdán napközben már nem érkezik front, de a hidegfront mögötti helyzetben még hidegfront jellegű hatás érvényesül. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, ingadozhat a vérnyomás. A frissebb időben viszont mérséklődnek az alvászavarok, megszűnik a hőterhelés. A napsütés javítja a hangulatot, a hőérzet sokat javul az előző napokhoz képest. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)