Megvan, mikor nyithatnak ki a könyvtárak

Azt már korábban bejelentették, hogy a veszélyhelyzet megszűnésével újra fogadhatnak vendégeket a mozik, színházak, múzeumok és fürdők is. A könyvtárakról azonban eddig nem esett szó.

A könyvtárakból országszerte sok ezren szereznek maguknak hétről hétre olvasnivalót, és persze sokan vannak, akik nem csupán kikapcsolódás, hanem tanulás céljából kölcsönöznek ki onnan könyveket. Az egyetemi, főiskolai vizsgák közeledtével pedig igencsak sürgetővé vált a kérdés: vajon mégis meddig maradnak karantén alatt a kötetek? Az Index végül az operatív törzstől kapott írásbeli választ, és kiderült: június 15-ével kinyithatnak a könyvtárak is.

Miért egészséges az olvasás? Kevesen tudják, hogy az olvasás több, mint egyszerű kikapcsolódás és kellemes időtöltés. Valójában mindezek mellett kifejezetten egészséges is. Még akkor is, ha csupán napi öt-tíz percet tudunk rászánni. Részletek itt.

A könyvtárak többsége egyébként már hetek óta készül az újranyitásra, a Magyar Könyvtárosok Egyesülete szakmai ajánlást is készített ehhez, amelyben négy fázisra osztották a szolgáltatások visszaállítását. A helyben használatot csak az utolsó körben javasolják.

Június 15-ével újranyithatnak a könyvtárak Magyarországon. Fotó: Getty Images
Június 15-ével újranyithatnak a könyvtárak Magyarországon. Fotó: Getty Images

72 órás elzárás vár a könyvekre

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár májusban kezdte meg az előkészületeket. Fodor Péter főigazgató elárulta, hogy kezdetben a központi könyvtárukon kívül még a 14 legnagyobb intézményük ajtaját nyitják majd ki. Először csak az alapszolgáltatások lesznek elérhetőek, tehát vissza lehet vinni a kikölcsönzött könyveket, és az olvasók át tudják venni az előre megrendelt köteteket. Remények szerint így néhány héten belül visszakerül majd a kikölcsönzött könyvek jelentős hányada: jelenleg 231 457 kötet van kint, összesen 63 688 olvasónál. Óvintézkedésként a visszaadott könyveket 72 órára elzárják.

Az Országos Széchényi Könyvtár is fokozatos újraindítást tervez. Mint elmondták, összeállítást készítettek a hazai és külföldi könyvtárak gyakorlatairól, és ezeket a tapasztalatokat felhasználva fognak megnyitni, amikor lehetséges lesz. Az egyébként szokásos nyári szünetet a járvány miatt idén elhagyják.

A könyvtárak azonnali bezárását március 16-án, tehát majdnem 3 hónapja rendelték el. Azóta több helyen különböző alternatív szolgáltatásokkal igyekeztek kiszolgálni az olvasói igényeket. Bizonyos adatbázisokat elérhetővé tettek az interneten, digitális könyvtárat biztosítottak, és van, ahol házhoz vitték a könyveket, azoknak, akik ezt kérték.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció