Megnyalta a kutyája, belehalt a fertőzésbe

Normál esetben nem lehetne bajunk egy "kutyapuszitól", de ha minden körülmény rosszul alakul, kialakulhat a halálos fertőzés.

Ritka fertőzésbe halt bele az a 63 éves férfi, akinek az esete egy belgyógyászati tanulmány tárgya lett - írja a CNN-re hivatkozva az index.hu. A cikk szerint, egy német férfi lett az áldozata annak a házi kedvencek szájában élő capnocytophaga canimorsus nevű baktérium okozta fertőzésnek, ami általában harapással terjed, de most elég volt hozzá, hogy megnyalta a kutyája. Az idős embernél kezdetben csak influenzaszerű tünetek jelentek meg, később azonban beállt a szepszis, a bőre elszíneződött, s bomlásnak indult.

kutyanyál, kutya, házikedvenc, fertőzés
A kutyák és a macskák szájában is megtalálható a gyilkos baktérium. Illusztráció: iStock

Leálltak a szervei

A tanulmány szerint a korábban egészséges férfi ekkor intenzívre került, de már nem tudták megmenteni az életét, miután több belső szerve is leállt. Az orvosok erre alapozva kérik az embereket, ha influenza tüneteit érzik magukon, pár másik szimptómával együtt, akkor sürgősen forduljanak orvoshoz.

Tavaly is volt egy eset

A cikk idéz egy CNN által megszólaltatott állatorvost, aki szerint "a capnocytophaga canimorsus egy teljesen szokványos baktérium, ami semmi komoly betegséget nem okozhatna, de a rossz helyen, a rossz időben, a rossz páciensben okozhat nagyon-nagyon ritkán fertőzéseket". Megjegyzik, a baktérium a macskák szájában is megtalálható, s nem ez volt az első eset, hogy ez afertőzéskomoly bajt okoz, tavaly egy ember végtagjait kellett amputálni, miután a capnocytophaga canimorsus baktérium bekerült a véráramába és vérmérgezést okozott.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció