Meglepő módon gyógyítanák a koronavírust

A koronavírus megfékezése érdekében Kína azt javasolja, hogy a nyugati gyógyszerekkel együtt a hagyományos kínai orvoslást is vessék be. A szakértők azonban kétkednek a például szarvasmarha epekövét és bölényszarvat is tartalmazó kínai gyógyszerek hatékonyságában.

Az új koronavírus terjedésének hírére az emberek világszerte megostromolták a patikákat, ahol gyorsan elfogytak a maszkok, az alkoholos kézfertőtlenítők, illetve a különböző vitaminok. Amíg nincs hatékony védőoltás (sajtóértesülések szerint egy brit kutatócsoport már nagyon közel került, ugyanakkor a WHO egy közleményben cáfolta, hogy lenne bármilyen működő oltás vagy terápia) a vírus ellen, mindenki a maga módján próbálja meggátolni a terjedését. A kínai kormány a hagyományos kínai gyógyászattal venné fel a harcot a megbetegedéssel szemben, a szakértők azonban kételkednek ezeknek a szereknek a hatékonyságában. A nytimes.com cikke szerint az egyik javasolt készítményük összevetői között bölényszarv, szarvasmarha-epekő, jázmin és gyöngy is szerepel.

Koronavírus: gazdag országokat bírál a WHO Jobb információmegosztást sürget az új koronavírussal kapcsolatban Tedrosz Adanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója. Bejelentették azt is, hogy nemzetközi szakértőkből álló csoportot küldenek Kínába, hogy segítsenek ottani kollégáiknak. Kattintson a részletekért!

A keleti és nyugati orvoslás kombinációja a kulcs?

A koronavírus főleg Kínában okoz nagy gondot, már 24 ezernél is több fertőzöttről, illetve közel 500 halálesetről tudni. Az ázsiai ország Nemzeti Egészségügyi Bizottsága szerint az orvosoknak a betegség súlyosságától is függően érdemes a nyugati orvostudomány gyógyszereit használni, de a hagyományos kínai orvoslás eszközeivel is egyre nagyobb arányban kísérleteznek, ezek ugyanis a nemzeti identitás részét képezik az országban. Hiteles klinikai bizonyíték azonban egyelőre nincs arra vonatkozóan, hogy a gyógynövények, édesgyökér, illetve állati összetevők felhasználásával készült gyógyszerek valóban segíthetnek a betegség leküzdésében. Szakértők szerint egyes összetevőknek valóban van gyulladáscsökkentő hatása, viszont sokak szerint betegbiztonsági kérdéseket is felvet a használatuk.

A hagyományos kínai orvoslás támogatói a 2002-2003-as SARS-járvány tapasztalataira utalnak vissza. Az akkori járvány során az orvosok úgy látták, hogy a szteroidos gyulladáscsökkentők komoly mellékhatásokkal járnak, például a csontállományt is károsítják. Szerintük a kínai orvoslás eszközeivel csökkenthetőek ezek a mellékhatások. Az országos egészségügyi osztály ezért azt javasolja, hogy a betegség súlyosabb tünetei esetén (például légzési nehézségek) a keleti és nyugati készítményeket kombinálva alkalmazzák. Az ország déli részén fekvő nagyvárosban, Kuangcsouban a helyi kórházi dolgozók szerint 50 beteg is arról számolt be, hogy lement a lázuk és elmúlt a köhögésük is, miután a nyugati gyógymódok mellett a keleti orvoslás készítményeivel is kezelték őket.

A keleti és nyugati orvoslás kombinációja a kulcs? Fotó: iStock
A keleti és nyugati orvoslás kombinációja a kulcs? Fotó: iStock

A SARS-járványt követően az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is vizsgálta a hagyományos kínai orvoslás hatásait. Arra jutottak, hogy ezek a kezelések nem jelentettek veszélyt a betegekre, az összetevők pedig valóban alkalmasak lehetnek bizonyos tünetek (fáradtság és légszomj) enyhítésére. Az Egyesült Államok és Taiwan közös kutatócsoportja azt is megállapította, hogy a gyógynövényeknek bizonyos koncentrációban alkalmasak lehetnek a vírus kezelésére, más szakértők szerint ugyanakkor ezek a tanulmányok nem hoztak meggyőző eredményeket.

Az egyik fő probléma, hogy ezek a készítmények nincsenek az európai orvoslásban megszokott módon standardizálva, nem mindegyikben ugyanakkora agyógynövényekaránya, és a szabályozásuk is sokkal megengedőbb a nálunk megszokottnál. Sok esetben pedig olyan egzotikus vadhús fogyasztásával is jár a kínai orvoslás, amelyek önmagukban is közegészségügyi veszélyt jelenthetnek. A nyugati orvoslás képviselői általában viszonylag szkeptikusak a keleti készítményeket illetően, nagy felháborodás lett például abból, hogy a WHO tavaly ősszel felvette diagnosztikai kódrendszerébe a hagyományos kínai orvoslás módszereit.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés