Maszkviselés: mi igaz, és mi ferdítés?

Sokan rettegnek a maszkhasználattól, képesek elhinni, hogy tüdejük emiatt nem jut elég oxigénhez. Viselése persze kellemetlen, irritálja az arcot, az orrot, bepárásodhat a szemüveg, egyesek pedig rosszabb hallásra is panaszkodnak. Viszont ennél nagyobb gondot a maszk nem okoz, megszokható, a vírusfertőzés terjedését pedig megelőzi. Megnéztük, mi okozza a kellemetlenségeket és hogyan lehet azokat kivédeni.

A megfelelően viselt maszk semmilyen légzésproblémát nem okoz, ha okozna, a védőeszközt rendszeresen és folyamatosan viselő egészségügyi dolgozók észlelték volna. Ilyen jellegű gondot még a komoly szűrést biztosító - a viselőt is védő - maszkok sem okoznak, nem hogy azok a textilek, amelyeket azért hordunk, hogy ha esetleg fertőzöttek vagyunk, prüszköléssel, köhögéssel, beszéddel vagy egyszerű kilégzéssel ne terjesszük a vírust. A kórokozó ugyanis elsősorban cseppfertőzéssel terjed, magában nem közlekedik. Emiatt fontos a maszk, ami az orrból és a szájból távozó cseppecskéket megfogja, ezáltal a vírust sem engedi szabadjára.

Ezek a maszkviselés tipikus hibái Az emberek egy kisebb része rosszul vagy sehogy sem viseli a maszkot. Ez még olyan helyeken is előfordul (tipikusan az üzletekben), ahol pedig jogszabály írja elő az arc eltakarását. Egyesek talán úgy gondolják, hogy a személyes kényelmük fontosabb, mint más emberek élete, pedig ez a hozzáállás komoly veszélyt jelenthet. Kattintson a részletekért!

A védőeszköz ezen funkcióján túl mást nem tesz, viselése csak azért lehet kellemetlen, mert szabása, anyaga esetleg nem megfelelő, túl szoros, leszorítja magát az orrot. Persze a maszkhasználat akkor sem élmény, ha úgymond tökéletes darabot viselünk, de ha mindenki ezt tenné, kevésbé lenne szükség szigorú korlátozásokra.

Hogy ne bánja a szemüveg

"Ahhoz, hogy a maszk a lehető legkisebb kellemetlenséget okozza, meg kell tanulni jól viselni. Szemüvegeseknek például meg kell szokniuk, hogy a levegőt az orrukon át szívják be, majd a szájukon keresztül, lefele fújják ki. Ha ezt teszik, a szemüveg nem párosodik. Olyan ez, mint amikor az ember úszni megy és megtanulja, hogy olyankor is máshogy kell lélegezni" - mondja dr. Bella Zsolt fül-orr-gégész, a Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Centrum Fül-Orr-Gégészeti és Fej-nyaksebészeti Klinika osztályvezető adjunktusa, a Noé Egészségközpont orvosigazgatója. Szemüvegesnél segíthet az is, ha a maszk felső élébe tesznek egy kis fém erősítést - vagy eleve olyat vesznek, ami követi az orr vonalát -, amivel a maszkot az orrhoz lehet simítani . Ez gátolja, hogy a levegő fölfelé távozzon, így szintén megelőzi a párásodást. Segít már az is, ha a szemüveget szappanos vízzel megmossák.

A maszkviselés sokkal kevésbé kellemetlen, ha figyelünk néhány dologra. Fotó: Getty Images
A maszkviselés sokkal kevésbé kellemetlen, ha figyelünk néhány dologra. Fotó: Getty Images

Annak érdekében, hogy a maszk az arcot minél kevésbé zavarja és dörzsölje, érdemes figyelni arra is, hogy anyaga puha, kellemes tapintású legyen. Lehet irritáló a gumipánt is, így azt is jól kell megválasztani, arra pedig ügyelni kell, hogy ne legyen túl szoros, a fület ne húzza. Ha ezt teszi, akkor a fülkagyló érzékeny porcszövete akár be is gyulladhat. Fontos az is, hogy a maszknak milyen illata van: ha kellemes, hosszabb ideig lehet viselni probléma nélkül.

Ha rosszabbul hallunk

Bár egyesek a maszkhasználat során halláscsökkenést tapasztalnak, a maszknak nincs tényleges halláscsökkentő hatása. Ugyanakkor bármilyen eszköz, ami az arcra vagy a fejre kerül, és leárnyékolhatja a csontos közegeket, áttételesen ronthatja a hallást. "Gondoljunk csak arra, hogy ha a saját arccsontunkat megütögetjük, akkor azt halljuk. Ha a fülünket bedugjuk, akkor ez a csontvezetéses hangterjedés fel is erősödik. Ez azért van, mert a rezgés csontvezetésen keresztül is bekerül a belső fülbe. Ez a folyamat a külső fültől független módon is működik, és értelemszerűen rosszabbul funkcionál, ha valami leárnyékolja a csontokat. Utóbbi lehet egy vastag sapka vagy kendő, egy dúsabb hajkorona, egy maszk, illetve bármi, ami a fejet vagy az arcot fedi" - magyarázza Bella Zsolt.

Viszont ezek a hatások csupán szubjektív mértékben csökkenthetik a zajérzékelést, objektíven nézve magát a hallást nem rontják. A hangokat inkább csak kissé torzítják, és ezt érezzük furcsának, kellemetlennek. Magyarán a halláscsökkenést csak megéljük, de hallószervünknek kutya baja, amint megszűnik az árnyékolás, újra tökéletesen hallunk.

Csínján a gumipánttal

A maszk nem csak a minimális árnyékolás miatt okozhat alig érezhető halláscsökkenést, hanem azért is, mert anyaga vagy gumija érinti a fülkagyló környékét is. Például ha a maszk túl szoros, a fület előrehúzhatja, szűkítve azzal a hallójáratot, rontva a hallást. Hasonló a helyzet akkor is, ha a szoros pánt miatt a hallójárat picit megduzzad. Szintén romlik a hallás akkor, ha a maszkviselés miatta a fület állandóan piszkáljuk, a fülzsírt pedig benyomkodhatjuk a hallójáratba. Emiatt ugyanolyan vezetéses halláscsökkenés történhet, mint a picit beduzzadt hallójárat miatt.

A maszkhasználatnak az úgynevezett irányhallásra is hatása lehet. Ennek oka, hogy a fülkagyló alapvetően oldalra tekint, viszont ha a maszkot túl szorosan tesszük rá, meghúzhatja előre, ami picit megváltoztatja a hallás irányát. Hasonló a helyzet akkor, ha a gumi a fülkagyló tövén egy kicsit bevág, és miatta a fülkagyló minimálisan hátrahúzódik. A fülkagylóra, és így az irányhallásra az is kihathat, ha a gumit a fülkagyló szélső területeire tesszük. Ilyenkor a fül külső területei kerülhetnek minimálisan előrébb, ami szubjektív módon szintén kihat a hallásra. Ezeket a hatásokat úgy lehet minimalizálni, ha a gumipánt nem túl szoros, a textilmaszk anyaga és szabása megfelelő, mindezek mellett pedig figyelünk arra, hogy a maszkot jól viseljük.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33 °C
Minimum: +21 °C

Napos idő várható általában kevés gomolyfelhő mellett, de a középső országrészben egy összeáramlási zóna mentén erőteljesebb lehet a gomolyfelhő-képződés. Ezeken a tájakon előfordulhat felhőszakadással kísért zápor, zivatar, de az ország döntő részén nem valószínű csapadék. Az északi, északkeleti szelet élénk lökések kísérhetik. Zivatarok környezetében erős vagy viharos lökések is lehetnek. Késő estére 20 és 29 fok közé hűl le a levegő. Néhol heves széllőkések, zivatar, felhőszakadás lehet.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra