Már majdnem 500 életet követelt a koronavírus

Enyhén mérséklődött az új típusú koronavírus okozta megbetegedés halálozási aránya a járvány gócpontjának számító közép-kínai Hupej tartományban - közölte a kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság. A járvány miatti halálozások száma azonban már megközelítette az 500-at.

Az egy nappal korábbi, 3,1 százalékos halálozási arány a kedd éjfélig jelentett legújabb esetek tükrében 2,87 százalékra enyhült. A kór továbbra is a tartomány székhelyén, Vuhanban követeli a legtöbb életet. A városban a halálozási arány jelenleg 4,3 százalék, de még ez is javulást jelent az előző nap közölt, 4,9 százalékos rátához képest.

Újabb halottak és több ezer fertőzött

Új dolog derült ki a koronavírus terjedéséről - olvassa el a részleteket!

A koronavírus okozta fertőzés következtében kedden 65 ember halt meg Kína szárazföldi részén. Minden beteg a Hupej tartományban hunyt el. Egy további haláleset pedig Hongkongban történt. A járvány miatti halálozások száma ezzel világszerte 492-re nőtt. A halálesetek több mint 97 százaléka továbbra is Hupejre korlátozódik, azon belül mintegy 73 százalék a Vuhanban elhunytak aránya. A kedden országszerte diagnosztizált csaknem négyezer esetnek mintegy felét jelentették Vuhanból. Az új koronavírus kedd éjfélig több mint 24 ezer embert fertőzött meg Kínában, közülük eddig 892 páciens távozhatott gyógyultan a kórházból. A gyógyultak száma február elseje óta egyre markánsabban múlja felül a halálos áldozatok számát.

koronavírus, koronavírus-fertőzés, koronavírus-járvány, átmeneti kórház, fertőzöttek, halálesetek, Kína, Vuhan
Védőruházatot viselő rendőrök az átmenetileg kórházként használt szállodák egyikénél Vuhanban. Fotó: MTI/AP/Chinatopix

Nagy a küzdelem a járvány ellen

A kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság szerint az elkövetkezendőkben tovább javul majd a betegség halálozási aránya, hiszen számos intézkedéssel támogatják az orvosokat és az ápolókat a járvány elleni küzdelemben. Az egészségügyi szakemberek munkáját eddig a szükséges orvosi felszerelések hiánya is hátráltatta. A vuhani kórházak tehermentesítése érdekében két újabb kórházat építettek fel rohamtempóban a városban, amelyek összesen 2500 páciens ellátására alkalmasak. A kórházak közül az első már hétfőn megkezdte működését, a második pedig csütörtöktől fogadja majd a betegeket.

Vuhanban emellett hétfőn három meglévő épületet átalakítottak kórházzá, a vuhani hatóságok pedig további 8 épületet - köztük sportcsarnokokat és kiállító központokat - alakítanak majd át. A 11 ideiglenes intézmény így összesen 10 ezer páciens ellátását teszi majd lehetővé. Az ország többi részéről már több ezer fős orvosi személyzetet - köztük a 17 évvel ezelőtti SARS járvány, valamint az ebolajárvány idején szolgálatot teljesítő katonaorvosokat - küldtek a helyi egészségügyi dolgozók kisegítésére.

Nemzetközi szolidaritást kérnek

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemzetközi szakértőkből álló csoportot küld Kínába az ottani kollégáik megsegítésére - közölte Tedrosz Adanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója. A WHO vezetője már több alkalommal elismerően méltatta a pekingi intézkedéseket, amelyek szerinte lehetőséget adnak a betegség globális elterjedésének megakadályozására. A főigazgató ugyanakkor bírálta az egyes gazdag országokat, amiért nagy késéssel osztják meg a koronavírusos megbetegedéssel kapcsolatos információkat. Emellett nagyobb nemzetközi szolidaritást kért a vírusos tüdőgyulladás-járvány leküzdésére.

Az ENSZ főtitkára, Antonio Guterres szintén nemzetközi szolidaritásra, valamint a járvány kapcsán megalapozatlanul elharapódzott diszkrimináció megállítására szólította fel a nemzetközi közösséget. A járvány kitörése óta ugyanis már több kínait és ázsiait ért rasszista támadás világszerte.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +14, +21 °C

Napos idő lesz jellemző, csapadék általában nem várható, legfeljebb északkeleten lehet néhol zápor. Mérsékelt marad a nyugati szél, 31, 36 fok közé melegszik a levegő. Szerdán nem jön front, de a tartós meleg egyre erősebb tüneteket okozhat. Többeknél alvásproblémák léphetnek fel, napközben keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás is jelentkezhet. Fokozódik a migrénhajlam. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)