Már férfiakat is szűrnek

A HPV betűszó, a humán papillomavírus rövidítése, ez a vírus a XXI. század egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő kórokozója. Megdöbbentő adatok láttak napvilágot az egy éves múltra visszatekintő HPV centrum "életéből".

Egyéves lett az első HPV-Centrum

Az első HPV-Centrumot egy esztendeje a Semmelweis Egyetem II. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján hozták létre Prof. Dr. Pajor Attila vezetésével. A centrum elindításában döntő szerepet játszott, hogy az utóbbi időben jelentősen bővültek a tudományos ismeretek a HPV-fertőzésről. Ma már forradalmian új lehetőség áll rendelkezésre a vírusfertőzés kimutatására és a már kialakult fertőzés kezelésére. Mára országszerte 16 HPV-Centrumban várják az aktív szexuális életet élő nőket.

Dr. Ács Nándor egyetemi docens jelentette be, hogy az egységes elveken működő 16 HPV-Centrumot HPV-Hálózattá nyilvánították. Új honlapot is indítottak www.hpvcentrum.hu címmel.

Már férfiakat is szűrnek, nem csak nőket

A HPV-vírus fertőzés problematikája korán sem szűkíthető le nőgyógyászati és onkológiai területre.

Újdonság, hogy a most nyíló első sokszakági és szájüregi HPV-Centrumokban nemcsak nőket, hanem férfiakat, valamint párokat is fogadnak a szakemberek.

A magas kockázatú HPV-típusok nemcsak a méhnyak, hanem a hüvely, a szeméremtest, a hímvessző, a végbél és a szájüreg daganatos elváltozásat is kiválthatják. A vírus kimutatása és tipizálása ezekről a nyálkahártyákról is lehetséges, így a panaszok, tünetek és laboratóriumi eredmények birtokában a szakemberek pontos diagnózist állíthatnak fel. A korszerű kezelési eljárások alkalmazása és a rendszeres ellenőrzés elejét vehetik a súlyosabb betegség kialakulásának.

A HPV interdiszciplinális terület lett. A dr. Tisza Tímea vezetésével most nyíló első sokszakági HPV-Centrumban bőr-nemigyógyász, nőgyógyász-onkológus, urológus, fül-orr-gégész álló munkacsoport foglalkozik a férfi és nő betegek korszerű ellátásával.

Lehangoló adatok

A Dr. Sobel Gábor vezetésével működő budapesti HPV-Centrumban az első év alatt 586 esetben végeztek HPV tipizálást a legmodernebb molekulárbiológiai teszt segítségével.

A Dr. Sobel Gábor egyéves adatai alapján a vizsgált nők 52,21%-ánál volt kimutatható a HPV-fertőzés. A fertőzöttek 69,93%-ban a magas kockázatú ún. rákkeltő típusokat mutatták ki.

A korcsoport szerinti megoszlásban kiugróan magas volt a 26-45év közötti nők magas kockázatú HPV-fertőzése, itt 227 fertőzött nőből 161-nél (70,9%!) mutatták ki az onkogén típusokat. A második leggyakoribb magas kockázatú fertőzöttség a 16-25 éves korcsoportnál volt tetten érhető, 57 fertőzött nőből 39-nél (68,42%) mutattak ki magas kockázatú fertőzöttséget. A humán papilloma vírus tehető felelőssé a méhnyakrák kialakulásáért. A méhnyakrák Magyarországon az emlő és tüdő tumor után a harmadik leggyakoribb daganatos betegség a nők körében, minden 3. partnerváltás után számíthatunk a HPV-fertőzés jelenlétére. 2006-ban hazánkban 1535 új rosszindulatú méhnyak elváltozást ismertek fel és a méhnyakrák halálozási rátánk 10-szer magasabb a fejlettebb európai országokhoz viszonyítva.

Kevésbé ismert tény, hogy a magas rákkockázatú HPV felelős a hímvessző, a hüvely és a szeméremtest rákok 40%-áért, a végbélrákok 90%-áért, a fej-nyaki rákok 12%-áért. A vírusnak mintegy 40 típusa okoz genitális (nemi szervi) fertőzést, melyek közül jelenleg 15 jelent magas kockázatot a méhnyakrák kialakulása szempontjából.

Szájüregi daganatok és a HPV

Magyarország első helyen áll Európában a rosszindulatú szájüregi(oropharyngealis) daganatok okozta halálozásban. Évente több mint 1400 férfi és 300 nő halálát okozza ez a megbetegedés. A szájüregi rák kialakulásának legfontosabb tényezői a dohányzás, az alkohol és a rossz szájhigiénia, de emellett az elmúlt években egyre több bizonyítékunk van arra hogy összefüggés van a szájüregi rák és a HPV fertőzés között. Az orális HPV szűrés jelentőségét igazolja, hogy szignifikáns összefüggést mutattak ki a méhnyakrák és a szájüregi rák előfordulása között. A National Instiutes of Health (NIH,USA) által végzett tanulmány több tízezer 20-44 év közötti fiatalt vizsgálva megállapította, hogy a vizsgált korosztályban szignifikánsan nőtt a nyelv és tonsilla (torokmandula) rák előfordulása annak ellenére, hogy a szájüregi rák előforulása csökkenő tendenciát mutat.

Forrás:
A HPV-centrum sajtóanyaga

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció