Leállt az országban a hepatitis C szűrése

A koronavírustesztek olyan mértékben leterhelik a hazai laborokat, hogy a hepatitis C-s betegek szűrése gyakorlatilag teljesen leállt.

A tavaly kezelt kétszáz után idén száznál is kevesebb hepatitis C vírus miatti kezelést kezdhettek csak meg, az országban ugyanis szinte teljesen leállt a betegek szűrése - olvasható a Világgazdaságban. A lapnak Makara Mihály, a Budai Hepatológiai Centrum főorvosa nyilatkozott, aki szerint a fő problémát az jelenti, hogy a koronavírus és a hepatitis C szűrését is ugyanazok végzik, a szakemberek viszont most minden erőforrásukat a járvány elleni küzdelemre összpontosítják.

A hepatitis C-tesztelés szinte teljesen leállt az országban. Fotónk illusztráció, forrás: Getty Images
A hepatitis C-tesztelés szinte teljesen leállt az országban. Fotónk illusztráció, forrás: Getty Images

Fontos lenne a korai diagnózis

A hepatitis Cfertőzésa májat érintő betegség, amely az egész világon okoz megbetegedéseket. Az Európai Unióban egyes becslések szerint közel 5 millió, míg Magyarországon mintegy 50 ezer a vírussal fertőzöttek száma. A betegség esetén nagyon fontos lenne a korai diagnózis felállítása, hiszen a krónikus hepatitiszes formánál a betegek nagyjából ötödénél lehet 15-20 éves távlatban májzsugorral, gyulladással és a máj működésének fokozatos megszűnésével számolni. A hosszú lappangási idő alatt azonban az esetek 80 százalékában semmilyen jellegzetes tünet nem utal a betegségre. Hogy milyen kockázati tényezői lehetnek, kiderül az alábbi videónkból.

Idén az orvosi-élettani Nobel-díjat a hepatitis C vírus felfedezéséért vehette át két amerikai és egy brit tudós, Harvey J. Alter, Charles M. Rice és Michael Houghton. Munkájukról és a vírusok felfedezéséről az alábbi cikkünkben is írtunk.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Nyugaton és északon lehet több a felhő, ott kis eséllyel zápor vagy zivatar is lehet, máshol viszont folytatódik a napos, száraz idő tikkasztó meleggel. Élénk délkeleti szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden a hőség veszi igénybe a szervezetet. Az alvásproblémák mellett a fáradékonyság és a nyűgösség is nagyon gyakori. A szívbetegeket és az időseket különösen nagy terhelés éri, nekik mindenféle megerőltetés kerülendő! Sokan fejfájást is tapasztalhatnak. A déli órákban fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, a tűző nap kerülendő! Fontos a rendszeres folyadékpótlás! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)