Lassul a járvány, de a veszély nem múlt el

Őszig biztosan nem lesz nagy koronavírus-járvány, mert az emberek betartják a szabályokat, nyáron erősödik mindenki immunrendszere, a vírus pedig nem szereti a meleget és az ultraibolya-sugárzást. Ősszel ugyanakkor ismét szezonális kihívással kell majd szembenézni - mondta mondta Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem (SE) rektora, a klinikai járványelemző munkacsoport vezetője.

Amíg az új típusú koronavírus ellen nincs vakcina vagy gyógyszer, addig nem lehet kijelenteni, hogy megszűnt a fertőzésveszély - hangsúlyozta a rektor. Azonban úgy véli, hogy ha lesz a járványnak egy második hulláma, az biztosan kevésbé lesz kiterjedt Európában, mint az első volt. A vírus újbóli visszatérését azonban akkor kezelhetik könnyebben és jobban, ha most elegendő információhoz jutnak az elvégzett PCR-tesztekből - emelte ki.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus-járvány, koronavírus szűrés
Mintát vesznek egy fiú garatnyálkahártyájáról Nagyfügeden. Fotó: MTI/Komka Péter

Aki elmegy a szűrésre, a családját is védi

Koronavírus: Pest megyében is enyhítenek - olvassa el a részleteket!

A négy orvosegyetem által végzett reprezentatív koronavírus-szűrésre meghívott 18 ezer emberből immár 10 ezer ember részt vett a vizsgálaton - közölte, majd újból arra kért mindenkit, hogy tegyen eleget a meghívásnak. Ugyanis minél többen vesznek részt a szűrésen, annál részletesebb adatok állnak majd rendelkezésre, és nem csupán az országos átfertőzöttségi helyzetről, hanem regionálisan is adatokat kapnak. Vagyis aki elmegy a szűrésre, a családját is védi, hiszen a közvetlen környezetének is hasznosítható adatokkal szolgálhat a szűrőprogram - mondta.

A szűrővizsgálat jelenlegi adatai szerint az összes korábbi és jelenlegi magyarországi koronavírus-fertőzöttre vonatkozó számítás azt mutatja, hogy 30 ezer és 90 ezer közé tehető ez a szám. A szűrés előrehaladtával pontosabb adatokat is kaphatnak majd, ám úgy tűnik, nem haladja meg a százezret a fertőzöttek száma. Azonban további részadatokat nem kívánnak közölni, a szűrőprogram végeredményét két héten belül nyilvánosságra hozzák.

Hatottak az intézkedések

Kiemelte, a mostani a legnyugodtabb szakasza a koronavírus-járványnak, ami azt is jelenti, hogy hatottak a távolságtartásra és a higiéniára építő rendelkezések, így indokolt a szabályok enyhítése. Az olasz és a magyar járványügyi helyzetet összehasonlítva Merkely Béla azt mondta, mennyiségében és minőségében is eltérnek egymástól. Az olaszokat meglepte a járvány, amely próbára tette a helyi egészségügyet, míg Magyarországon később jelent meg a koronavírus, és nagyon gyors válaszokat adtak rá - magyarázta. Egyébként az olaszokhoz hasonlóan sokat szenvedtek a járványtól a spanyolok, a britek és a belgák is, ám a németek, az osztrákok és a visegrádi országok viszonylag jól viselték a krízist.

Az optimista forgatókönyv szerint egy év múlva jöhet a korona-vakcina - a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső