Koronavírus: veszélyes lehet a klíma a buszon?

A klímaberendezések bizonyos típusai megnövelik a koronavírus-fertőzés kockázatát. Így joggal merül fel a kérdés, hogy vajon van-e okunk a megbetegedéstől tartani, ha klimatizált tömegközlekedési eszközökön utazunk.

Hogyan segíti a koronavírus terjedést a légkondi? A válaszért kattintson ide!

Többféle klímaberendezés létezik. Van, ami csak a belső levegőt keringeti és hűti, így ez a típus egyértelműen megnöveli az új típusú koronavírus terjedésének kockázatát. Ezek használatát tehát nem ajánlják - magyarázta Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs keddi tájékoztatóján.

Mi a helyzet a buszokkal, vonatokkal?

A tömegközlekedési eszközökön található légkondicionálók más elven működnek, az elmúlt időszakban pedig minden járművön elvégezték a teljes karbantartást, takarítást és fertőtlenítést, így az utazás nem jelent többletkockázatot a koronavírus-fertőzés szempontjából - hangsúlyozta. A védőmaszk viselése azonban továbbra is kötelező. Kiemelte továbbá, hogy a zárt terekben - különösen a kórházakban - csak az olyan klímaberendezéseket javasolt működtetni, amelyek kintről, frissen pótolják a levegőt.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus utazás, koronavírus tömegközlekedés, koronavírus terjedése, koronavírus veszély, koronavírus aktív fertőzöttek száma, koronavírus gyógyultak száma, koronavírus hajléktalanok, koronavírus határ
koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus utazás, koronavírus tömegközlekedés, koronavírus terjedése, koronavírus veszély, koronavírus aktív fertőzöttek száma, koronavírus gyógyultak száma, koronavírus hajléktalanok, koronavírus határ

Egyre nő a gyógyultak száma

A tisztifőorvos jó hírnek nevezte, hogy ma már messze meghaladja a gyógyultak száma az aktív koronavírus-fertőzöttekét. Magyarországon jelenleg kétszer több gyógyult pácienst tartanak számon, mint amennyien még küzdenek a COVID-19-cel.

Tájékoztatása szerint Budapesten 467, Zala megyében 185, Pest megyében 144, Komárom-Esztergom megyében 139, Fejér megyében pedig 138 aktív fertőzött van. A többi megyében ennél jóval kevesebb az aktív koronavírusos betegek száma, 4 megyében pedig egyről sem tudnak. Megemlítette továbbá, hogy már a hajéktalanszállókon is feloldották a kijárási korlátozást, így az érintettek szabadon elhagyhatják az intézményeket, például munkavégzés céljából.

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos tájékoztatón az is elhangzott, hogy ma reggeltől az összes határátkelő megnyílt Magyarország és Szlovénia között. Erről Kiss Róbert, az ügyeleti központ munkatársa beszélt.

Az apácákból álló romániai kórus nem tartotta be a megfelelő távolságtartási előírásokat és egészségügyi óvintézkedéseket, így elkapták a koronavírust a „szuperfertőző” kántortól. A részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső