Koronavírus: vérből kimutatható, ki lesz súlyos beteg

COVID-19-betegek vérében összesen 27 olyan kulcsfontosságú fehérjét találtak európai kutatók, amelyek előrejelezhetik a betegség súlyosságát.

A Pécsi Tudományegyetem virológusa szerint fel kell adnunk azt a biztonságérzetet, amelyben eddig éltünk. Részletek itt.

A szóban forgó fehérjék eltérő koncentrációban vannak jelen a fertőzött betegek vérében, függően attól, hogy mennyire súlyosak náluk a COVID-19 tünetei. A brit Francis Crick Intézet és a berlini Charite Orvostudományi Egyetem szakembereinek közös felfedezése olyan tesztek kifejlesztését alapozhatja meg, amelyek révén az orvosok képesek lehetnek előrejelezni, milyen mértéket ölthet a betegség azoknál, akik megfertőződtek az új koronavírussal (SARS-CoV-2). Mi több, akár új gyógymódok kifejlesztését is elősegíthetik ezek a biomarkerek.

A jövőben akár egy egyszerű teszt is megmondhatja, kit betegít meg súlyosan az új koronavírus
A jövőben akár egy egyszerű teszt is megmondhatja, kit betegít meg súlyosan az új koronavírus. Fotó: Getty Images

A Cell Systems tudományos folyóiratban közzétett tanulmányukban a kutatók emlékeztettek arra, hogy az új koronavírus okozta fertőzésre különbözőképpen reagálnak az érintettek. Egyesek teljesen tünetmentesek, másoknak kórházi kezelésre van szükségük, és vannak, akik számára halálos kimenetelű a vírusfertőzés. Az elmúlt hónapok során már közel 400 ezer ember vesztette életét COVID-19 következtében, a fertőzöttek száma pedig közelít a 7 millióhoz világszerte.

"Felbecsülhetetlen egy olyan teszt, amely segíti az orvosokat annak előrejelzésében, hogy egy COVID-19-beteg állapota válságos lehet-e vagy sem" - hangsúlyozta Christoph Messner, a Crick intézet molekuláris biológusa, a tanulmány társszerzője. Egy ilyen teszt segítené az orvosokat annak eldöntésében, miként kell kezelni az egyes betegeket, illetve azonosítani azokat, akiknél a legnagyobb a kockázat.

Messner és kutatócsoportja a tömegspektrometria nagyműszeres analitikai módszerét használta 31, a berlini Charite kórházban kezelt COVID-19-beteg vérplazmájában lévő különböző fehérjék jelenlétének és mennyiségének gyorstesztelésére. Eredményeiket megerősítették ugyanezen kórház 17 betege és 15 egészséges ember - mint kontrollcsoport - esetében is. Három azonosított kulcsfontosságúfehérjekötődött az interleukin IL-6 fehérjéhez, amelyről ismert, hogy gyulladást okoz és a súlyos COVID-19-tünetek markere.

Október és május között jöhet el az új koronavírus-járvány második hulláma - véli a járványspecialista. Részleteket az nlc.hu cikkében olvashat ide kattintva.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció