Koronavírus: vannak genetikailag védettebbek

A világ egyik vezető genetikai vizsgálatokat végző vállalata több százezer DNS-minta vizsgálata alapján arra a következtetésre jutott, hogy egyes vércsoportok védettebbek lehetnek az új koronavírussal szemben.

A 23andMe 2007 óta több millió ember orvosi vagy származási genetikai térképét készítette már el a világon, így könnyű volt az adatbázisukban lévő DNS-profilokat arra használni, hogy átfogó vizsgálatba kezdjenek és megpróbálják kideríteni, milyen szerepe lehet a géneknek az új koronavírus okozta COVID-19-ben. Arra voltak kíváncsiak az áprilisban kezdődött átfogó kutatásban, vajon miért van az, hogy egyesek súlyosan megbetegszenek, míg másoknál tünetek sem jelentkeznek, ha elkapják a fertőzést. Az eddig megvizsgált mintegy 750 ezer minta alapján kapott előzetes eredmények azt sugallják, hogy a 0-ás vércsoportú emberek különösen védettek a koronavírussal szemben - számolt be róla a South China Morning Post.

A cég genetikusai ráadásul nemcsak erre jöttek rá, de abban a génben is felfedeztek eltéréseket, amely meghatározza egy ember vércsoportját, ezek a különbségek pedig hatással lehetnek arra, mennyire fogékony az adott személy a COVID-19-re. Ezen megállapításaik összhangban vannak korábbi kutatások eredményeivel is, melyek szerint kapcsolat lehet az ember vércsoportját meghatározó ABO gén variációi és a COVID-19 között.

gének, COVID-19, koronavírus, koronavírus-járvány, vércsoport
gének, COVID-19, koronavírus, koronavírus-járvány, vércsoport

Jobb kezelések, gyorsabb gyógyszerfejlesztés

A cikkből kiderült, nemcsak az említett vállalat, de például annak egyik versenytársa, az Ancestry is azon van, hogy "átfésülje" az ember teljes genomját olyan tényezők után kutatva, melyek segíthetnek megérteni a vírust, valamint az általa okozott betegséget. Ugyan ismert, hogy a kor, az általános egészségi állapot, a meglévő alapbetegségek befolyásolják, milyen hatással lehet a vírusfertőzés egy adott személyre, de ezek a tényezők önmagukban még nem magyarázzák meg a tünetek sokféleségét, vagy azt, hogy egyesek miért kapják el a vírust, míg mások nem. Ha sikerülne a genetikai tényezőket azonosítani, akkor lehetőség nyílna a SARS-CoV-2-re fogékonyabbak genetikájának tanulmányozásával felgyorsítani a gyógyszerfejlesztést, hatékonyabbá tenni a kezeléseket, valamint nem utolsó sorban hatékonyabban azonosítani és védeni a veszélyeztetetteket is.

Koronavírus: a kopasz férfiakra ezért veszélyesebb Több kutatás is megállapította, hogy a COVID-19 általánosságban súlyosabb tüneteket okoz a férfiaknál. Most pedig arra is fény derült, hogy azoknál különösen nagyobb a rizikó, akiknek ritkul vagy már teljesen kihullott a hajuk. További részletekért kattintson.

Az A-s vércsoportúak fogékonyabbak lehetnek

Mint arról korábban beszámoltunk, nem ez az első olyan kutatás, amelyik arra a következtetésre jutott, hogy a vércsoportnak szerepe lehet a betegség lefolyásában. Azonban egy friss, még más szakértők által meg nem erősített tanulmány szerint a vércsoportok nemcsak ebben játszhatnak szerepet, hanem a fertőzésre adott reakció súlyosságában is. Ebben a kutatásban több mint 1600 olasz és spanyol beteg génjét vizsgálták, akiknél légzési elégtelenséget tapasztaltak, és megállapították, hogy az A-s vércsoportú betegek körében 50 százalékkal gyakrabban kell lélegeztetőgépet alkalmazni, mint másoknál.

"Vannak kutatások, melyek a COVID-19 és a véralvadási, valamint kardiovaszkuláris betegségek között mutattak ki kapcsolatot" - mondta Adam Auton, a 23andMe kutatója, megjegyezve, ezek a kutatások adtak néhány támpontot, hogy mely gének lehet relevánsak.

Többféleképp is vizsgálták, mindig ugyanaz lett az eredmény

A 23andMe tanulmányának, amely inkább a fertőzésre való fogékonyságra, mintsem a betegség súlyosságára fókuszált, 10 ezer olyan résztvevője is volt, akik saját bevallásuk szerint már elkapták az új koronavírust. A kutatók őket vizsgálva arra a megállapításra jutottak, hogy 9-18 százalékkal kisebb az esélye a pozitív koronavírustesztre a 0-ás vércsoportúaknak, mint másoknak. Ahhoz, hogy még inkább megbizonyosodjanak a következtetésük helyességéről, a kutatók tovább szegmentálták a vizsgálati csoportot, s megnézték, hogy ha a vércsoport mellett az életkort vagy az alapbetegségeket is figyelembe veszik, hogyan alakul az arány. Sőt, az egyik változatban csak a fertőzésnek leginkább kitett egészségügyi dolgozókat vizsgálták vércsoportjuk szerint. Minden esetben ugyanolyan eredményt kaptak: a 0-ásak védettebbek.

Auton szerint, bár ezek a bizonyítékok meggyőzőek, további kutatásokra lesz szükség. "A minta nagysága ellenére is korai lenne még egyértelmű genetikai összefüggések megállapítása" - hangsúlyozta. Úgy fogalmazott, jelenleg nem ők az egyetlen csapat, akik ilyen kutatásokat végeznek. Véleménye szerint a tudományos közösségek összefogására, erőforrásaik összevonására lenne szükség ahhoz, hogy biztosabb válaszokkal szolgálhassanak a genetika és a COVID-19 közötti kapcsolatok kérdéseire.

Kilencszer annyit is várni kell egyes műtétekre a járvány miatt. A bélrendszer nagyobb laparaszkópiás műtéteire 355 napot kell várniuk a betegeknek, de nem műtik meg egyhamar azokat sem, akik visszérműtétre vagy térdprotézisműtétre szorulnak - további részletekért kattintson társportálunk, az nlc.hu cikkére.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció