Koronavírus: valóban megnehezíti a légzést a maszk?

Az orrot és szájat fedő maszk megakadályozza az új típusú koronavírus terjedését. A légzést azonban nem nehezíti meg - ezek az aggodalmak tehát alaptalanok.

A védőmaszk viselése csökkenti a kilégzéssel, a beszéddel, a nevetéssel, a tüsszentéssel és a köhögéssel levegőbe juttatott cseppecskék és apró aeroszolok mennyiségét, így akadályozza az új típusú koronavírus terjedését. Felmerültek azonban olyan aggodalmak, hogy a belélegzett oxigén és a kilélegzett szén-dioxid áramlásának eltérítésével a maszk nehezítheti a légzést, emiatt pedig károsíthatja a szív és a tüdő működését, különösen testmozgás közben. Ez azonban nem igaz.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus sport, koronavírus maszk, koronavírus tüdő, koronavírus szív, koronavírus oxigén
Az egészségeseknek nincs okuk szív- és tüdőkárosodástól tartani.Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

Az egészségeseknek nincs okuk aggodalomra

Amerikai és kanadai kutatók friss tanulmányukban elemezték az összes olyan tudományos munkát, amely különböző védőmaszkok élettani hatásait vizsgálta testmozgás közben. Az egészséges embereknél a hatás minimális volt, függetlenül a maszk típusától vagy a mozgás intenzitásától. "Lehetséges, hogy mozgás közben nagyobbnak tűnik az erőkifejtés, de a maszkviselés annyira kevéssé befolyásolja a légzést, a vérben található oxigént és szén-dioxidot, illetve az egyéb élettani jellemzőket, hogy az gyakran ki sem mutatható" - mondta el Susan Hopkins, a Kaliforniai Egyetem San Diegó-i orvosi karának professzora, aki egyben a kutatás vezetője is volt. A bizonyítékok alapján sem a nem, sem az életkor nem játszik szerepet a maszkban sportolással kiváltott élettani reakciók mértékében.

Mi a helyzet a szív- és tüdőbetegekkel?

Miért nem jó a szelepes maszk a COVID-19 ellen? A válaszért olvassa el korábbi cikkünket!

A szerzők szerint az egyetlen kivétel a súlyos szív- és tüdőbetegség, amikor a plusz akadály vagy a vérben lévő gázok kis változása nehézséget okozhat a testmozgás alatt. "Figyelembe kell azonban venni, hogy ezek az emberek a koronavírussal való megfertőződéskor is nagyobb kockázatnak vannak kitéve" - tette hozzá.

Párásodik a szemüvege maszkviseléskor? Egy orvos megoldást talált a problémára - a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

)
Elhízás szövődmények (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +1, +11 °C
Minimum: -4, +5 °C

Erősen felhős, borult lesz az ég, sokfelé lehet eső, zápor. Megélénkül, megerősödik a délies szél, 2, 11 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken erős kettősfronti hatás érvényesül. A szívbetegek állapota romolhat, emellett keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás is jelentkezhet. Alacsony hő- és komfortérzettel kell számolni, a tompuló reflexek miatt a balesetveszély is fokozódik. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: