Koronavírus: újabb tüneteket jeleztek

Az eddig ismertetett légúti panaszok mellett, úgy tűnik, sok betegnél emésztőrendszeri tüneteket is kivált a koronavírus.

Láz, végtagfájdalmak, száraz köhögés, nehéz légzés - a koronavírus terjedése kapcsán eddig ezekre a tünetekre hívta fel a hatóság a figyelmet. A járvány miatt felállított kínai kutatócsoport szerint azonban sok betegnél különböző emésztőrendszeri tünetek is jelentkeztek.

Virológus: ez lassíthatja a koronavírus terjedését Duda Ernő virológus professzor szerint nem a további szigorításokon múlik a koronavírus terjedése, inkább azon, hogy az emberek mennyire képesek öntudatosan és fegyelmezetten viselkedni, betartani a már meglévő ajánlásokat. Azt is mondta, nagy a valószínűsége, hogy a vírus itt marad velünk, és nekünk meg kell tanulnunk együtt élni vele. Kattintson a részletekért!

Emésztőrendszeri zavarok is jelentkeztek

A vizsgálat szerint a vírus epicentrumának számító Hupej tartományban a fertőzöttek felénél étvágytalanság és hasmenés is fellépett. Sőt, a betegek egy része fő panaszukként nevezték meg ezeket a tüneteket. A tanulmány emellett azt is kiemelte, hogy az emésztőrendszeri panaszokkal küzdők esetében sokkal hosszabb idő telt el az első tünetek jelentkezésétől a kórházi kezelésig, mint azoknál a koronavírusos betegeknél, akik elsősorban légúti panaszokat tapasztaltak. Ezek a betegek ráadásul kisebb arányban is gyógyultak meg, mint azok, akiknél a légúti tünetek voltak dominánsak.

Sok betegnél hasmenés és étvágytalanság a fő tünet. Fotó: Getty Images
Sok betegnél hasmenés és étvágytalanság a fő tünet. Fotó: Getty Images

Az eredmények ismeretében a kutatók azt javasolják, hogy az orvosok vizsgálják felül az eddigi ellátási protokollt. Szerintük az emésztőrendszeri panaszok esetén az eddigieknél korábban fel kellene vetni a koronavírus-fertőzés gyanúját, nem szükséges várni a légzőszervi gondok kialkulására.

Bár az ázsiai országok jelentős részében már lecsengőben van, Európában még csak most jön a járvány neheze. Péntekig a koronavírus több mint 3400 áldozatot szedett csak Olaszországban, de ezer felé közelít a halálesetek száma Spanyolországban is. Magyarországon egyelőre három haláleset köthető a koronavírushoz, a járványügyi szakemberek szerint azonban a következő hetekben drasztikusan megnő az érintettek aránya.

Forrás: Eurekalert!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +11, +16 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhk is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett időnként megnövekszik a felhőzet, elvétve egy-egy zápor kialakulása sem zárható ki. A szél napközben mérsékelt nyugati lesz. Hajnalban 11, 16 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció