Koronavírus: újabb 260 ezer Pfizer-vakcina érkezett

Újabb 260 ezer adag Pfizer-BioNTech-vakcina érkezett a héten Magyarországra, így az amerikai-német gyártó immár 6,3 millió adag oltóanyagot szállított az országba.

Meddig tarthat a Pfizer-vakcina nyújtotta védettség? Részletek itt.

A mostani már a 29. magyarországi szállítmány a két vállalat által kifejlesztett, Comirnaty nevű oltóanyagból - közölte a Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft. A a Pfizer már fél éve szállítja heti rendszerességgel COVID-19 elleni vakcináját az oltópontokra. Az első negyedévben több mint 1,5 millió adag, a második negyedévben pedig több mint 4,5 millió adag oltóanyagot szállított Magyarországra.

Mostanáig 6,3 millió adag COVID-19 elleni oltóanyagot szállított Magyarországra a Pfizer
Mostanáig 6,3 millió adag COVID-19 elleni oltóanyagot szállított Magyarországra a Pfizer. Fotó: MTI/Balázs Attila

A Pfizer és a BioNTech az előrejelzések szerint ez év végéig több mint 2,5 milliárd adag koronavírus-vakcinát gyárt és szállít le világszerte.

A delta variáns a Pfizer-vakcinát is megkerülheti

Mint azt korábban megírtuk, az izraeli egészségügyi minisztérium vizsgálatai szerint a Pfizer-BioNTech-vakcina 64 százalékos hatékonysággal képes védelmet nyújtani a tüneteket okozó koronavírus-fertőzés ellen, amennyiben a vírus delta variánsa fertőzi meg a beoltott személyt. Ez jelentős csökkenés az oltóanyag eredeti, 94,3 százalékos hatékonyságához képest. Mindazonáltal a súlyos megbetegedéstől továbbra is kiemelkedő hatékonysággal véd a vakcina.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34, +39 °C
Minimum: +17, +25 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is megjelennek, ezekből egy-egy helyi zivatar is kialakulhat. Estétől a Dunántúlon nő meg a zivatarhajlam. Megélénkülő délies szél mellett 34, 39 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken front nem érkezik. A nagy melegben az álmatlanság, a tompaság hátráltathatja mindennapi tevékenységében, egyre gyakoribb és egyre erősebb lehet a fejfájás és a migrén is. Főleg a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élőket viseli meg folyamatos meleg, amennyiben ebbe a csoportba tartozik, akkor egész nap kerülje a megterhelő tevékenységeket! A növekvő fülledtség hatására légzési nehézségek is jelentkezhetnek, a zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)