Koronavírus: tünetek nélkül ne kérjünk tesztet

Amíg a beteg nem mutatja a koronavírus-fertőzés tüneteit, nincs értelme elvégezni a tesztet - hívta fel a figyelmet Müller Cecília országos tisztifőorvos.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) laborjában eddig 137 koronavírus-tesztet végeztek el, mindegyik negatív lett. Magyarországon továbbra sincs koronavírusos beteg - emelte ki a tisztifőorvos.

Minden magyar jól van, akit az új koronavírus gyanújával tartanak karanténban a Dél-pesti Centrumkórházban. Olvassa el a részleteket!

Magyarországon is az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által megszabott protokollnak megfelelő, víruskimutatáson alapuló koronavírus-tesztet végeznek. Ennek során a fertőzőosztályon torokmintát, úgynevezett légúti törlékmintát vesznek, amely az NNK laboratóriumába kerül. Itt megfelelő előkészítés után a vírus örökítőanyagának, az RNS-nek a két génjét mutatják ki. Ez egy olyan módszer, ami biztosan beazonosítja a vírust, így nincs hamis eredmény - ismertette Müller Cecília.

koronavírus, új koronavírus, koronavírus-járvány, koronavírus-fertőzés. koronavírus-teszt
Azonosítják az új koronavírust egy belgiumi egyetemi kórházban. Fotó: Getty Images

Tünetek nélkül nincs értelme a tesztnek

Ha valaki még nem mutatja az új koronavírus okozta betegség tüneteit, akkor még nincs meg a diagnózishoz szükséges vírusszám a torkában.. Mivel a vírus lappangási ideje 14 nap, ezért egy tünetmentes emberen most elvégzett vizsgálat nem garantálja, hogy például három nappal később ne jelennének meg a tünetek - figyelmeztetett a tisztifőorvos. Mint modta, a megfertőzöttek 80 százaléka tünetmentesen átesik a betegségen.

Az új típusú koronavírus elsősorban az idősekre és a már betegségben szenvedőkre nézve veszélyes. Nekik ugyanis gyengébb az immunrendszerük. A koronavírus egyébként nem ismeretlen, korábban már hatféle koronavírus volt képes emberi megbetegedést okozni. Ez a mostani a hetedik.

A koronavírus tünetei és kezelése

Ahogy már a HáziPatika.com-on is olvashatták, a rendelkezésre álló információk szerint a COVID-19 elsősorban személyes kontaktus útján, cseppfertőzéssel terjed. A betegség lázzal, köhögéssel és nehézlégzéssel jár. A tünetek súlyossága egyénenként eltérő lehet.

Bár számos kutatás zajlik párhuzamosan mind a COVID-19 megelőzését szolgáló védőoltás, mind a kezelésére használható gyógykészítmény kifejlesztésére, egyelőre nincs igazoltan hatásos gyógymód. A kezelés jelenleg a tünetek enyhítését célozza, amíg azimmunrendszerleküzdi a kórokozót.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34, +39 °C
Minimum: +17, +25 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is megjelennek, ezekből egy-egy helyi zivatar is kialakulhat. Estétől a Dunántúlon nő meg a zivatarhajlam. Megélénkülő délies szél mellett 34, 39 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken front nem érkezik. A nagy melegben az álmatlanság, a tompaság hátráltathatja mindennapi tevékenységében, egyre gyakoribb és egyre erősebb lehet a fejfájás és a migrén is. Főleg a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élőket viseli meg folyamatos meleg, amennyiben ebbe a csoportba tartozik, akkor egész nap kerülje a megterhelő tevékenységeket! A növekvő fülledtség hatására légzési nehézségek is jelentkezhetnek, a zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)