Koronavírus: túl sokat kell várni a tesztelésre

Volt, aki több napot várt arra, hogy kijöjjenek lakásához elvégezni a koronavírustesztet, de folyton csak halogatták. Végül kénytelen volt besétálni a szűrőállomásra.

Az operatív törzs tanácsa szerint ha valaki a koronavírus-fertőzés tüneteit észleli magán, az ne menjen el a háziorvosi rendelőbe, hanem telefonon konzultáljon vele. Ha pedig ő úgy látja, hogy indokolt, megrendeli a hivatalos koronavírustesztet. Ehhez az Országos Mentőszolgálat speciális egysége vonul ki az illető lakhelyére - ám egy friss beszámoló alapján a rendszer jelenleg meglehetősen döcögősen működik.

Így működik a PCR-teszt Tavaly december óta majdnem az összes országban felbukkant már az új koronavírus. A járvány megfékezéséhez elengedhetetlen a fertőzöttek mihamarabbi felismerése, amihez egy laboratóriumi vizsgálat, az RT-PCR-teszt kínálja a legmegbízhatóbb módszert. Ennek részleteiről itt olvashat.

A hvg.hu hozta le egy olvasójuk történetét, miszerint két hete COVID-19-re utaló panaszokat tapasztalt magán (ízlés- és szaglás elvesztése, valamint influenza jellegű tünetek), ami alapján a háziorvosa koronavírus-gyanúsnak ítélte, és megrendelte számára a tesztet. Ez volt július 27-én, hétfőn. "Szerdán hívott fel egy kedves hölgy az OMSZ-től, aki közölte, hogy leterheltség miatt augusztus 1-ig biztos nem tudnak kijönni tesztelni, de ha tünetmentes vagyok, menjek be a Dévai utcai szűrőállomásra" - írta a férfi, aki végül gyalog indult el, mert mielőbb túl szeretett volna esni a teszten.

Napi 1000 mintavétel

Az eredménye végül szerencsére negatív lett, és hangsúlyozta, hogy az OMSZ-nél mindenki kedves volt vele. Ugyanakkor felmerül a kérdés, hogy miért kell több mint egy hétig várni az otthoni koronavírustesztre, ha egyszer ez a hivatalos protokoll?

A hvg.hu információi szerint ezeket a teszteket a mentősök speciális egységei végzik, amelyekbe önként lehetett jelentkezni. Arról nincs pontos adat, hogy hányan dolgoznak ezekben az egységekben. Megkérdezték az üggyel kapcsolatban az Országos Mentőszolgálatot és az Emberi Erőforrások Minisztériumát is, de csak utóbbitól érkezett válasz: nem tagadták, hogy történhetett ilyen, de inkább a külföldi utazáshoz kapcsolódó tesztekről írtak. “Az utóbbi napokban országosan átlagosan napi 1000 mintavételt végeztünk. A feladat ellátásához pluszkapacitást veszünk igénybe (több, mint 30 egység), így az nincs hatással az alaptevékenységünkre” - fogalmaztak, és hozzátették, hogy "az utazáshoz kapcsolódó, állami finanszírozású mintavételezés nem sürgősségi beavatkozás, az Országos Mentőszolgálat a beérkezett megrendelések számától függően, logisztikai terv alapján végzi a feladatot”.

Július közepén lépett érvénybe az a rendelet, amely a koronavírus-járvány súlyossága szempontjából három - vörös, sárga és zöld - kategóriába sorolja az államokat, és ennek megfelelően rendelkezik az onnan érkezők határátlépésének korlátozásáról. Magyar állampolgár zöld jelzésű országból kontroll nélkül léphet be. Sárga vagy piros jelzésű országból belépve pedig a határon egészségügyi ellenőrzés alá vetik és 14 napos karanténba kell vonulnia. Ez alól kivételt az jelent, ha a megelőző 5 napban 48 óra időkülönbséggel két negatív koronavírustesztet tud hitelt érdemlően felmutatni. A sárga jelzésű országból érkező magyar állampolgár az első koronavírustesztet követően szabadulhat a karanténból, míg vörös jelzésű ország esetében két negatív tesztre van ehhez szükség.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34, +39 °C
Minimum: +17, +25 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is megjelennek, ezekből egy-egy helyi zivatar is kialakulhat. Estétől a Dunántúlon nő meg a zivatarhajlam. Megélénkülő délies szél mellett 34, 39 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken front nem érkezik. A nagy melegben az álmatlanság, a tompaság hátráltathatja mindennapi tevékenységében, egyre gyakoribb és egyre erősebb lehet a fejfájás és a migrén is. Főleg a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élőket viseli meg folyamatos meleg, amennyiben ebbe a csoportba tartozik, akkor egész nap kerülje a megterhelő tevékenységeket! A növekvő fülledtség hatására légzési nehézségek is jelentkezhetnek, a zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)