Koronavírus: tovább szigorít Németország

Az emberek közötti közvetlen fizikai kapcsolatok további korlátozásáról állapodtak meg a német tartományok és a szövetségi kormány a koronavírus-járvány lassítása érdekében. Ennek értelmében mostantól Németországban kettőnél több ember nem tartózkodhat együtt közterületen, kivéve, ha mind ugyanabban a háztartásban élnek.

A Johns Hopkins Egyetem kimutatása szerint Németországban vasárnap estig 23 974 koronavírus-fertőzést regisztráltak. A 20 ezres határt szombaton lépte át az igazolt fertőzések száma. A Covid-19 betegségben vasárnap estig 92 ember halt meg. A járvány terjedésének mérséklése miatt újabb intézkedésekről döntött a szövetségi kormány.

A legveszélyesebb vírusok a Földön A mostani világjárvány egy örökös harc része, amit az emberiség a kezdetek óta folytat a vírusok ellen. Csak az elmúlt évtizedekből is számos olyan példát lehet találni, amikor különböző fertőzések komoly fenyegetésekké hatalmasodtak rövid idő alatt. Ezekről ide kattintva olvashat bővebben.

Angela Merkel a tartományi kormányfőkkel folytatott telefonkonferenciája után tartott sajtótájékoztatóján elmondta, hogy mindenki legfeljebb egy további emberrel tartózkodhat együtt közterületen, vagy azokkal a személyekkel, akikkel együtt él. Természetesen továbbra is szabad munkába járni és a munkával kapcsolatos halaszthatatlan megbeszélésekre, találkozókra utazni, bevásárolni, orvoshoz menni és a friss levegőn sportolni. Azonban mostantól szigorúan legalább másfél, lehetőleg két méter távolságot kell tartani a nem közös háztartásban élők között.

Büntetés jár a korlátozások megszegéséért

A tartományok és a szövetségi kormány a járványügyi intézkedések egysége céljából egy sor további közös alapelvről is megállapodtak. Ezek közé tartozik, hogy a vendéglátóhelyek csak elvitelre kínálhatnak ételt, és felfüggesztik azokat a szolgáltatásokat, amelyeknél szoros testi kapcsolatra van szükség. Így bezárnak a fodrászok, kozmetikai szalonok, masszázsszalonok és tetováló stúdiók. A családok és közös háztartásban élők kivételével csoportos tevékenységet magánterületen sem lehet végezni.

Angela Merkel is házi karanténba vonult, miután egy orvosának pozitív lett a koronavírus-tesztje. Fotó: Getty Images
Angela Merkel is házi karanténba vonult, miután egy orvosának pozitív lett a koronavírus-tesztje. Fotó: Getty Images

Az új szabályok egyelőre két hétig érvényesek. Betartásukat ellenőrzi a rendőrség és a közterület-felügyelet, megsértésükért büntetés jár. "Küzdeni kell az új típusú koronavírus terjedésének feltartóztatásáért és az egészségügyi ellátórendszer teljesítőképességének fenntartásáért, és mivel nincs védőoltás a vírus ellen, és nincs gyógyszer a vírus okozta betegségre, az emberek közötti fizikai kapcsolatok ritkítása, a közösségi élet lehető legteljesebb leállítása az egyetlen lehetőség erre" - fejtette ki Angela Merkel. Hangsúlyozta, hogy a korlátozások áldozatokkal járnak, de mindenkinek be kell tartania a szabályokat, mert "így menthetünk meg életeket".

Majd beszédjét azzal a gondolattal zárta, hogy az emberek élete egy hét alatt teljesen megváltozott, de a túlnyomó többség alkalmazkodott az új helyzethez és tiszteletben tartja az előírásokat, amiért köszönet illeti meg őket.

Angela Merkel is karanténba vonul

Röviddel a sajtótájékoztató után a szövetségi kormány szóvivője, Steffen Seibert közölte, hogy a a kormányfő házi karanténba vonul. A közlemény szerint a politikust a tájékoztatója után arról értesítették, hogy kimutatták a koronavírus jelenlétét egy orvos szervezetében, aki péntek délután tüdőgyulladást okozó pneumococcus baktérium elleni védőoltást adott be neki megelőzés céljával.

Azért úgy döntött, hogy azonnali hatállyal házi karanténba vonul. Munkáját otthonról folytatja, és a következő napokban rendszeresen elvégzik majd rajta a koronavírus-tesztet - áll a közleményben, amely szerint azért nem azonnal tesztelik Covid-19-re, mert az esetleges fertőzést még nem lehetne teljes bizonyossággal kimutatni.

A hirtelen fellépő magas láz, a száraz köhögés és az emésztési zavarok mellett, az orvosok találtak egy új tünetet, ami koronavírus-fertőzésre utalhat. Erről társoldalunk, az nlc.hu cikkében olvashat.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: