Koronavírus: több százmillió vakcinát remélnek idén

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) több száz millió adag koronavírus elleni vakcina előállításában reménykedik idén, valamint további kétmilliárd legyártásában 2021 végéig.

A betegek génelemzése alapján egy nemzetközi kutatócsoport megállapította, hogy a vércsoport befolyásolhatja a COVID-19 kimenetelét. Részletek itt.

Gyakorlatilag az új típusú koronavírus-járvány kitörése óta dolgoznak tudósok egy olyan gyógyszeren vagy oltóanyagon, amely védelmet biztosítana afertőzésellen. Bár egyre több bizakodásra okot adó hír érkezik a folyamatban lévő kísérletekkel kapcsolatban, még mindig nem lehet tudni, mikor kerülhet forgalomba az első vakcina. Éppen ezért Szumija Szvaminatan, a WHO egyik vezető tudományos munkatársa is csupán nagyon feltételesnek nevezte, hogy valóra váljon, amit a világszervezet remél.

Ők kapnának először COVID-oltást

A szakértő szerint a WHO jelenleg azt vizsgálja, hogy az oltóanyag kifejlesztését és jóváhagyását követően kik élveznek majd a szétosztásánál elsőbbséget. Az idősek és a különböző betegségek miatt rizikócsoportba tartozók mellett elsősorban a magas fertőzési kockázatú helyeken - kórházakban, börtönökben, idősotthonokban - élőknek és dolgozóknak kell elsőbbséget biztosítani.

Az idősek és az alapbetegségben szenvedők kaphatnak majd először a koronavírus elleni oltásból. Fotó: Getty Images
Az idősek és az alapbetegségben szenvedők kaphatnak majd először a koronavírus elleni oltásból. Fotó: Getty Images

"A vakcinafejlesztés bonyolult feladat, amely sok bizonytalansággal jár. A jó hír az, hogy többfajta vakcina is kiindulópont van, így, ha az első vagy a második kudarcot is vall, attól még nem szabad felhagyni a reménnyel és a küzdelemmel" - tette hozzá. Mintegy tíz lehetséges vakcina klinikai tesztje zajlik jelenleg abban a reményben, hogy néhány hónapon belül már rendelkezésre állhat a koronavírus elleni oltóanyag. Egyes országok már el is kezdtek megállapodásokat kötni a gyógyszeripari cégekkel, még mielőtt bebizonyosodhatott volna, hogy az általuk fejlesztett vakcinák egyáltalán működnek-e.

Szvaminatan beszélt arról is, hogy az eddig begyűjtött genetikai adatok arra engednek következtetni, hogy a koronavírus még nem mutálódott olyan mértékben, hogy az általa okozott betegség súlyossága megváltozott volna.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: