Koronavírus: sokan megszegték a szabályokat húsvétkor

Néhány helyen azt tapasztaltuk, hogy az emberek semmibe vették a koronavírus megfékezése miatt bevezetett kijárási korlátozásokat a húsvéti hétvégén - közölte az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján Lakatos Tibor, az ügyeleti központ vezetője.

A rendőrök több szabályszegést is regisztráltak a Balaton-környéki településeken a húsvéti hétvége során. Lakatos Tibor tájékoztatása szerint egy nagyobb csoport településről településre járt, miután a rendőrök több helyről is elküldték őket. A koronavírus megfékezése érdekében bevezetett korlátozások megszegése miatt 69 személy ellen tettek feljelentést.

Csoportosulások a parkolókban

Arról is beszélt, hogy a rendőrök egyre több olyan esetet tapasztalnak, amikor a fiatal felnőttek autóval elviszik vásárolni az idősebb hozzátartozóikat a kijelölt idősávban, majd 5-10 fős csoportokban beszélgetnek a parkolókban. Emiatt ismét felkért mindenkit, hogy tartsa be a távolságtartásra és a csoportosulás elkerülésére vonatkozó előírásokat, ugyanis csak így lehet lassítani a koronavírus-járványt. Közölte azt is, hogy az elmúlt napokban Budapest belvárosában két szórakozóhelyen is megszegték a szabályokat, ezért az üzemeltetők és a vendégek ellen is feljelentést tettek.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus fertőzöttek száma, koronavírus halottak száma, koronavírus korlátozások, operatív törzs tájékoztató
koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus fertőzöttek száma, koronavírus halottak száma, koronavírus korlátozások, operatív törzs tájékoztató

Bárki bárkinek átadhatja a vírust

Ahogy már korábban megírtuk, Magyarországon már 1500 felett van a koronavírus-fertőzöttek száma, és eddig 122-en hunytak el a kór következtében. Az áldozatok többsége még mindig idős, krónikus beteg ember, azonban minden korcsoport megfertőződhet, és bárki bárkinek átadhatja a vírust - figyelmezetett Müller Cecília országos tisztifőorvos. Mint mondta, sokan az ízlelés és a szaglás átmeneti elvesztését tapasztalják, súlyosabb esetben pedig komoly légzési nehézségek lépnek fel. Ennek ellenére egyes fertőzöttek teljesen tünetmentesen is átvészelhetik a koronavírus-fertőzést.

Koronavírus: csak így állhat talpra a magyar gazdaság - olvassa el a részleteket!

A tisztifőorvos megemlítette továbbá, hogy az elmúlt nap során 9 koronavírusos személyt vettek le a lélegeztetőgépről, és ezek a betegek már el is hagyhatták az intenzív osztályt. Az is elhangzott, hogy a húsvéti hétvégén nem jeleztek a kórházakból készlethiányt. A Pesti úti idősotthonnal kapcsolatban Müller Cecília elmondta, hogy eddig 204 fertőzöttről és 10 áldozatról tudnak. A hétvégén már elkezdődött a fertőtlenítés az intézményben, az otthonban maradt lakók pedig folyamatos orvosi megfigyelés alatt állnak, hogy mielőbb felfedezzék az esetleges újabb fertőzötteket - tette hozzá.

Kiemelte, hogy a mai naptól országszerte ellenőrzik az idősotthonokat - az új intézkedés összesen 1035 intézményt érint. A terület számára készült egy koronavírussal kapcsolatos segédlet is, hogy megkönnyítsék az ilyen intézményekben dolgozók dolgát - közölte Müller Cecília.

Koronavírusos lett egy egyéves kisgyerek Hódmezővásárhelyen - részletek társportálunkon, az nlc.hu-n!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő