Koronavírus: sokan kritizálják a svédek stratégiáját

Svédország egyelőre nem rendelt el a többi európai ország intézkedéseihez hasonló korlátozásokat a koronavírus-járvány megfékezése érdekében. Vajon hova vezet mindez?

Svédország a szomszédai felől érkező sok kritika ellenére is kitart stratégiája mellett, és nem vezet be rendkívüli intézkedéseket a koronavírus okozta helyzet megoldására - számolt be róla az euronews. A kormány azt javasolta a svédeknek, hogy lehetőség szerint dolgozzanak otthonról és kerüljék a zsúfolt helyeket. Emellett mindössze arra szólították fel az állampolgárokat, hogy viselkedjenek felnőttként. Nincs korlátozás, és nincs bírság sem, ha valaki alapos indok nélkül hagyná el az otthonát.

A szomszédban időben léptek

Svédország szomszédai már nagyon hamar bejelentették a kijárási korlátozásokat a koronavírus megfékezése érdekében. A dánok március 11-e, a norvégok pedig március 12-e óta csak kivételes esetekben léphetnek utcára. De március 17-én Finnország is így döntött, és egyúttal a határait is lezárta. A svédek stratégiáját ezért rosszallással figyelik a környező országok. Egy dán újságíró például azt írta, hogy a svédek koronavírus-járványra adott reakcióját követni olyan, mintha egy horrorfilmet nézne az ember.

Koronavírus: több európai iskola már áprilisban kinyit - olvassa el a részleteket!

Bár még korai lenne azt állítani, hogy a fenti országoknak sikerült megfékezni a koronavírus-járványt a kijárási korlátozásokkal, az viszont tény, hogy a Dániából, Finnországból és Norvégiából viszonylag kevés áldozatot jelentettek eddig. A dánok eddig 6876 fertőzöttről és 309 halottról számoltak be. Az országban már kinyitottak a korábban bezárt óvodák és iskolák. Norvégiában 6686 betegről és 142 halálos áldozatról tuddnak, és várhatóan jövő héttől ismét fogadják a gyerekeket az óvodák. A norvég iskolákban pedig a tervek szerint 2 hét múlva indul újra az oktatás. A finnek pedig 3237 megbetegedést és 64 halálesetet regisztráltak eddig.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Svédország, koronavírus korlátozások, koronavírus megelőzés
Svédországban a járvány idején sem állt meg az élet. Fotó: Getty Images

Mire számíthatnak a svédek?

A legfrissebb adatok azt mutatják, hogy a fenti országokkal ellentétben Svédországban gyorsan emelkedik a koronavírus-fertőzöttek és a halálos áldozatok száma. Az országban szerdáig csaknem 12 ezer beteget és 1203 halottat regisztráltak. A svédeknek azonban tetszik a kormány megközelítése: a járvány kezdete óta nőtt a hatalmon lévő szociáldemokrata párt népszerűsége. "Nem hagyjuk figyelmen kívül a koronavírus-járványt, csupán az ország egészségügyi hatóságainak a tanácsait követjük" - hangsúlyozta Stefan Löfven miniszterelnök.

"Igazságtalan összehasonlítani a svéd megközelítést más országok stratégiájával" - véli a 36 éves Mardin Baban, aki egy civil szervezet vezetője Stockholmban. Mint mondta, minden országban mások a körülmények, amelyeket figyelembe kell venni a korlátozások bevezetésekor. Az azonban még őt is meglepte, hogy sok ember úgy sétál és éli az életét a svéd fővárosban, mintha nem is lenne koronavírus-járvány. "Valamelyik nap az összes étterem és bár tele volt emberekkel, ami meglepő, hiszen a hatóságok elég világosan fogalmaztak, amikor arra kérték a lakosságot, hogy kerüljék el a zsúfolt helyeket" - fogalmazott. A civil szervezet vezetője egyébként már 4 hete otthonról dolgozik, és alkalmazottjait is erre kérte.

Azzal kapcsolatban, hogy a svéd stratégia sikeres-e vagy csak a koronavírus-válság súlyosbodásának ágyaz meg, még nem lehet biztosat mondani. A kormány azonban jelezte a lakosságnak, hogy még sokkal rosszabb is lehet a helyzet, mielőtt lecseng a járvány. "Azt mondták, hogy számítsunk rá, hogy több ezerre fog nőni a halálos áldozatok száma a következő hetekben" - erősítette meg Baban. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egyébként azt nyilatkozta Svédország stratégiájával kapcsolatban, hogy minden kormány saját maga dönthet arról, hogy milyen lépéseket tesz a koronavírus-járvány egyes szakaszaiban.

Egy olasz orvos szerint otthoni kezeléssel megakadályozható lenne, hogy sok koronavírusos beteg kórházban kössön ki - részletek társportálunkon, az nlc.hu-n!

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34, +39 °C
Minimum: +17, +25 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is megjelennek, ezekből egy-egy helyi zivatar is kialakulhat. Estétől a Dunántúlon nő meg a zivatarhajlam. Megélénkülő délies szél mellett 34, 39 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken front nem érkezik. A nagy melegben az álmatlanság, a tompaság hátráltathatja mindennapi tevékenységében, egyre gyakoribb és egyre erősebb lehet a fejfájás és a migrén is. Főleg a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élőket viseli meg folyamatos meleg, amennyiben ebbe a csoportba tartozik, akkor egész nap kerülje a megterhelő tevékenységeket! A növekvő fülledtség hatására légzési nehézségek is jelentkezhetnek, a zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)