Koronavírus: rendhagyó lépés Franciaországban

Franciaországban a koronavírus-járvány miatt bevezetett kijárási korlátozások fokozatos feloldása után a szülők dönthetik el, hogy engedik-e a gyerekeket iskolába járni, vagy pedig távoktatás formájában folytatják és fejezik be a diákok a tanévet.

Koronavírus: így küzdenek a hazai önkormányzatok - kattintson a részletekért!

Az államfő, Emmanuel Macron szerda este ágazatonként és régiónként bevezetendő intézkedéseket vetített elő. Ez alapján arra lehet következtetni, hogy a franciák egy ideig még nem hagyhatják el azt a régiót, ahol a karantén két hónapját töltötték. A köztársasági elnök azt szeretné, ha a május 11-én lejáró karantént felváltó óvintézkedésekről mindenekelőtt helyi szinteken születne döntés a polgármesterek és a prefektusok közti egyeztetések nyomán, ugyanis nem egyforma a járványszint az ország különböző területein. Arról viszont már döntöttek, hogy fokozatosan visszatérnek majd a tanulók az iskolákba. A maszkviselés pedig valószínűleg kötelező lesz a tömegközlekedési járműveken, hogy megelőzzék a koronavírus esetleges terjedését.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Franciaország, koronavírus tanulók, koronavírus iskola,
koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Franciaország, koronavírus tanulók, koronavírus iskola,

A szülőkre bízzák a döntést

A koronavírus elleni védekezés szempontjából elsőbbséget élveznek a legkisebbek, akik még nem önállóak, valamint a hátrányos helyzetű gyerekek, de senkinek sem lesz kötelező az iskolába járás - erről a szülők dönthetnek önkéntes alapon. Azaz azokban a családokban, ahol megoldható, folytathatják a diákok az otthonról tanulást - közölték.

A párizsi Pasteur Intézet tanulmánya szerint egyébként a franciák alig hat százaléka esik majd át a koronavírus-fertőzésen a kijárási korlátozások május 11-re tervezett végéig, ami nagyon alacsony szint ahhoz, hogy további óvintézkedések nélkül ne érje egy második hullám az országot. A betegség két fő gócának számító Elzászban és a Párizs közeli Ile-de-France régióban az arány 12 százalék körül lesz, de az ország más részein alig pár százalékos.

Eltérő vélemények a maszkviselésről

Az FFP2 típusú és a sebészi maszkokat továbbra is az egészségügyi dolgozóknak tartják fent a hatóságok, és a kormány továbbra is csak javasolja a lakosság számára a maszkviselést, valamint minden egyéb, koronavírus elleni védekezési módot - például a rendszeres kézfertőtlenítést és a társadalmi távolságtartást. A kormányfő arra ösztönözte a polgármestereket, hogy tömegesen vásároljanak lakossági felhasználására maszkokat, de ne tegyék kötelezővé, hanem ajánlásként osszák szét a lakosságnak. A nemzeti orvosi akadémia azonban azt kérte a kormányzattól, hogy tegye kötelezővé a maszkviselést, mert a szakemberek véleménye szerint az ajánlás nem elég.

Miért tartjuk be nehezen a szabályokat? A válaszért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció