Koronavírus: rákbetegeknél veszélyesebb lehet

A rákbetegeknél súlyosabb betegséget okozhat az új koronavírus - állapította meg egy friss tanulmány.

Napjainkban is rengeteg tévhit kering a köztudatban a rákos megbetegedésekkel kapcsolatban. Bővebben itt.

A rákos megbetegedések folyamatban lévő terápiája ugyanakkor nem súlyosbítja a COVID-19 lefolyását, tehát nem kell a kezelést elhalasztani - írta friss számában a brit országos rákutatási intézet folyóirata (Journal of the National Cancer Institute). A tanulmány szerzői közel 23 ezer amerikai rákbeteget vizsgáltak meg, akiket a veteránokat ellátó U.S. Veterans Affairs egészségügyi szolgáltatói teszteltek az új koronavírusra (SARS-CoV-2).

koronavírus, rosszindulatú daganat, COVID-19, rákbetegség
Gyakrabban szorulnak kórházi kezelésre a koronavírus fertőzött rákbetegek. Fotó: Getty Images

A betegek közül nagyjából 1800 főnek lett pozitív az eredménye, és mint az adatokból kiderült, az életkor nem befolyásolta afertőzésvalószínűségét. Magasabb volt viszont a pozitív tesztek aránya (11 százalék) a leukémiások körében, mint a daganatos betegeknél (8 százalék).

A negatív tesztet produkáló daganatos betegekhez képest a COVID-19-ben is szenvedő rákbetegek nagyobb arányban szorultak kórházban ápolásra, többen szorultak intenzív kezelésre, valamint többüket kellett lélegeztetőgépre is kötni. A fertőzött rákbetegek halálozási aránya 14 százalékos, a nem fertőzötteké 3 százalékos volt. A kutatók ezzel együtt felhívták a figyelmet, hogy nem tudni pontosan, általában véve milyen gyakori a COVID-19 a rákbetegek között, mivel sokakat valószínűleg nem is tesztelnek a fertőzésre.

A Semmelweis Egyetem rektora elmondta, hogy miért súlyosabb a koronavírus-járvány második hulláma Magyarországon. Minderről bővebben társoldalunkon az nlc.hu cikkében olvashat.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +12, +20 °C

Többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan fordul elő zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül az északkeleti szél, a maximumhőmérséklet 25, 33 fok között szóródik. Hétfőn nem érkezik front. A fülledtség idején nehézlégzés, rosszullét jelentkezhet, többen fejfájást tapasztalhatnak. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok, az arra hajlamosaknál vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az érzett hőmérséklet is ingadozik. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: