Koronavírus: országos szinten javulás jöhet

Ezen a héten is megosztotta a szennyvízvizsgálatok eredményeit a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK). A friss eredmények alapján elmondható, hogy az új típusú koronavírus szennyvízből kimutatható mennyiségének növekedése 2022 ötödik hetében megtorpant.

Mutatjuk, milyen a koronavírus okozta agyköd.

Az 5. héten elvégzett vizsgálatok alapján elmondható, hogy a heteken át tartó emelkedés megtorpant, és a szennyvízminták átlagos koronavírus-koncentrációja jelenleg nem mutat további emelkedést - számolt be róla közösségi oldalán az NNK. Az értékek azonban magas szinten stagnálnak.

szennyvízadatok
Megtorpant a heteken át tartó emelkedés. Forrás: NNK

Hamarosan jöhet a csökkenés?

A friss adatok szerint számottevő változás, tehát emelkedés vagy csökkenés egyik vizsgált város esetében sem tapasztalható. Az összes vizsgált településen magas koronavírus-koncentráció mutatható ki a mintákból. A stagnáló tendencia jó jel lehet, ugyanis ha valóban bejött a szakemberek előrejelzése, és elértük az ötödik hullám csúcsát, akkor hamarosan jöhet a csökkenés.

Mit tehetünk?

A koronavírus-járvány megfékezése érdekében az NNK korábban azt javasolta, hogy ügyeljünk a legalább 1,5 méteres távolság megtartására, viseljünk maszkot a tömegközlekedési eszközökön és a zárt terekben, gyakran és alaposan mossunk kezet, illetve éljünk a COVID-19 elleni védőoltás lehetőségével. Akinek pedig tünetei vannak, az ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát.

"Féltem, hogy elkapom a vírust a munkahelyemen" - A HáziPatika.com több ágazat dolgozóival is beszélt az elmúlt két év tapasztalatairól.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34, +39 °C
Minimum: +17, +25 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is megjelennek, ezekből egy-egy helyi zivatar is kialakulhat. Estétől a Dunántúlon nő meg a zivatarhajlam. Megélénkülő délies szél mellett 34, 39 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken front nem érkezik. A nagy melegben az álmatlanság, a tompaság hátráltathatja mindennapi tevékenységében, egyre gyakoribb és egyre erősebb lehet a fejfájás és a migrén is. Főleg a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élőket viseli meg folyamatos meleg, amennyiben ebbe a csoportba tartozik, akkor egész nap kerülje a megterhelő tevékenységeket! A növekvő fülledtség hatására légzési nehézségek is jelentkezhetnek, a zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)